Qatar wint back-to-back AFC Asian Cup kampioenschappen achter drie penalty’s van magiër Akram Afif

Photo of author

By Annabelle

Qatar hebben hun tweede achtereenvolgende AFC Asian Cup gewonnen. Het gastland versloeg Jordanië 3-1 op zaterdag dankzij een hattrick en een beetje magie van Akram Afif, waarbij alle drie de doelpunten vanaf de penaltystip kwamen. Dat was genoeg om Qatar het toernooi te laten winnen. Jordanië, dat voor het eerst in de finale van de Azië Cup stond, vocht zich terug na een achterstand bij rust. Yazan Al-Naimat maakte in de 67e minuut gelijk met een uitstekende aanval langs Qatar-doelman Meshaal Barsham, maar Qatar antwoordde slechts vijf minuten later met een tweede strafschop en voegde daar in blessuretijd nog een derde aan toe.

Het patroon van de wedstrijd was consistent. Jordanië had in het begin van de wedstrijd kalmte, maar toen Qatar de druk opvoerde, brak Jordanië. Abdallah Nasib haalde Afif neer in het strafschopgebied in de 22e minuut en hij zou niet missen vanaf de stip. Na het scoren had Afif een onvergetelijke viering, hij goochelde met kaarten en gooide een foto van zichzelf om in een s, dat was opgedragen aan zijn vrouw. Afif kwam voorbereid met twee kaarten, maar hij was niet voorbereid op een derde. Hij scoorde niet alleen zijn eerste internationale hattrick, maar ook de eerste hattrick ooit in een Asian Cup-finale.

Na de rust zette Jordan Barsham onder druk voordat Al-Naimat scoorde, maar het waren de fouten in het strafschopgebied die terugkwamen. De ervaring van Qatar was duidelijk. In de afgelopen vijf jaar hebben ze zichzelf in een positie gebracht om succesvol te zijn, door eerst de 2019 Asian Cup te winnen, daarna naar het WK te gaan en ook deel te nemen aan de Concacaf Gold Cup. Dit is een geroutineerd internationaal team.

Het was een historische dag voor Afif, want hij scoorde niet alleen zijn eerste hattrick en verzekerde zich met acht doelpunten van de Gouden Laars in de Azië Cup, maar hij was ook goed voor maar liefst 11 doelpunten. Hoewel Jordanië een nederlaag leed, is het een toernooi om nooit te vergeten, want ze zijn nog nooit verder gekomen dan de kwartfinale van de Asian Cup.

Qatar won Groep A en kwam voorbij Palestina, Oezbekistan, Iran en Jordanië om het toernooi te winnen. Marquez Lopez stuurde aan op een beheerste ploeg die met gemak kon aanvallen en werd beloond omdat het voetbal van Qatar met de dag beter wordt. Ze werden het eerste team dat back-to-back Aziatisch kampioen werd sinds Japan in 2000 en 2004.