PSV verdiende meer dan Dortmund gelijkspel, maar laat zien dat ze in Champions League ronde 16 thuishoren

Photo of author

By Annabelle

PSV Eindhoven en Borussia Dortmund hebben dinsdag met 1-1 gelijkgespeeld in de eerste wedstrijd van hun UEFA Champions League ronde van 16. Donyell Malen en Borussia Dortmund hebben de wedstrijd gewonnen. Luuk de Jong scoorde de doelpunten in beide helften toen de gastheren terugvochten van een doelpunt achterstand in het Philips Stadion. De Duitsers voormalig PSV’er Malen was op een missie en liep vanaf het eerste fluitsignaal in Nederland op de verdediging van Peter Bosz af en het was dan ook geen verrassing dat de Oranje-international na 24 minuten met behulp van de paal de score opende.

In plaats van zich te laten afschrikken, verhoogden de Nederlandse reuzen hun spel en waren ze aantoonbaar de betere ploeg toen ze uiteindelijk 11 minuten in de tweede helft op gelijke hoogte kwamen toen De Jong scoorde vanaf de penaltystip na een dubieuze overtreding in het voordeel van Malik Tillman.. PSV verdiende echter zeker hun gelijkspel en kan nu met meer optimisme de terugreis naar het Signal Iduna Park in Duitsland tegemoet zien. Ze hebben bewezen dat ze in dit stadium van de UCL thuishoren, nadat velen deze wedstrijd hadden afgedaan als een ontmoeting tussen twee van de mindere ploegen van deze knock-outronde.

De thuisploeg is echter niet voor niets koploper in de Eredivisie en liet in Eindhoven zien wat ze in huis hebben met een levendige en vastberaden vertoning die illustreerde waarom ze ongeslagen zijn in de competitie en zo’n kracht om rekening mee te houden in eigen land dit seizoen. Hirving Lozano, Johan Bakayoko, Ismail Saibari, Malik Tillman en De Jong creëerden samen een groter aantal kansen voor PSV en domineerden het balbezit met de hulp van Joey Veerman op het middenveld, maar het doelpunt vertelde niet het verhaal van de prestatie van Boeren.

Tillman, Lozano en Bakayoko kregen allemaal goede mogelijkheden voor de thuisploeg, waarbij vooral de USMNT’er een zeer goede kans verprutste toen hij werd aangespeeld door De Jong en vervolgens naast kopte toen hij werd afgevlagd voor buitenspel, nadat Dortmund met 1-0 voor had gestaan. Walter Benitez redde zichzelf voor de openingstreffer van Malen met een fraaie redding in de tweede helft, maar het was een zeldzame opening voor een Dortmund-ploeg die het grootste deel van de wedstrijd op de tweede plaats leek te staan, ondanks het feit dat ze voor Paris Saint-Germain waren geëindigd in de groepsfase.

De Jong was rustiger dan normaal, ondanks het feit dat hij zijn fysiek probeerde op te dringen tegen Alexander Meyer, die op het laatste moment werd opgeroepen voor een basisplaats nadat Gregor Kobel door een blessure in de warming-up niet kon meedoen. De aanvoerder van PSV vond echter de achterkant van het net toen het erop aankwam en zorgde ervoor dat zijn ploeg het verdiende resultaat behaalde, ondanks de manier waarop het resultaat tot stand kwam door de gebrekkige controle van Tillman en het ongeluk van Mats Hummels.

In een toespraak via sociale media na de wedstrijd, hekelde de Duitse verdediger de beslissing en noemde het ‘een grap’: “Twitter wacht erop”, zei hij op X. “Twitter snapt het. Wat een grap van een penalty tegen ons. Alweer! Ik kan niet geloven dat er beslissingen zijn zoals vandaag of tegen Chelsea of PSG met de VAR.” Weg van de lamlendigheid van Hummels, Tillman schreef geschiedenis met collega USMNT-spelers Sergino Dest en Ricardo Pepi. na 75 minuten voor het eerst drie Amerikanen tegelijk op het veld in een knock-outwedstrijd van de UCL.

Over het geheel genomen zal PSV echter tevreden zijn met het scenario en hun vermogen om een punt te pakken toen ze de wedstrijd volledig hadden kunnen missen, hoewel ze zich evenzeer gekrenkt zullen voelen dat ze de 2-1 misschien niet in de schaduw hadden gezet gezien de misser van Tillman in de eerste helft. De koploper van de Eredivisie en de Nederlandse voetbalcoëfficiënt leeft om nog een dag te vechten en de mannen van Bosz zullen er nu op uit zijn om zijn voormalige club over een paar weken thuis voor de gele muur te verrassen.