Masterclass Gündogan brengt Man City dichter bij titel ten koste van Everton Ook in Wereld

Photo of author

By Annabelle

Manchester City s Duitse middenvelder Ilkay Gundogan viert het derde doelpunt van zijn team tijdens de voetbalwedstrijd in de Engelse Premier League. AFP

Pep Guardiola’s mannen hebben vier punten voorsprong op Arsenal, dat later thuis in actie komt tegen Brighton, met nog drie wedstrijden te gaan voor beide partijen.

Het betere doelsaldo van City betekent dat vijf punten uit hun resterende wedstrijden waarschijnlijk genoeg zijn voor een vijfde titel in zes seizoenen.

Everton blijft slechts één punt buiten de degradatiezone en kan afglijden naar de onderste drie als Leicester maandag Liverpool verslaat.

In tegenstelling tot de problemen van de Toffees, is City nog steeds goed op weg naar een treble en kan het zich de luxe veroorloven van een vrije middag voor sommige van hun sterren in aanloop naar de Champions League halve finale van woensdag, tweede been tegen Real Madrid.

Guardiola bracht vier wijzigingen aan in de ploeg die dinsdag in de Spaanse hoofdstad met 1-1 gelijkspeelde. John Stones, Bernardo Silva, Kevin De Bruyne en Jack Grealish bleven op de bank.

De bezoekers hadden 35 minuten nodig om hun ritme te vinden en hadden toen al op achterstand moeten staan. Mason Holgate lepelde een glorieuze kans om de score te openen, nadat James Tarkowski een corner had ingekopt.

Binnen drie minuten na Holgate’s treffer was het gedaan met de wedstrijd.

Guardiola had harde woorden voor Gundogan ondanks dat de Duitser twee keer scoorde in de 2-1 overwinning op Leeds afgelopen weekend, nadat de middenvelder een late penalty miste nadat hij de kans had gekregen om zijn hattrick te voltooien door Erling Haaland.

Gündogan maakte het goed met een prachtige actie door de voorzet van Riyad Mahrez in één beweging te controleren en binnen te tikken.

Even later zorgde hij voor de tweede met een voorzet die Haaland uitnodigde om zijn 52e doelpunt van het seizoen te maken met slechts zijn derde actie in 39 minuten.

Everton baas Sean Dyche liet zien dat ook hij al dacht aan de laatste twee wedstrijden van het seizoen door de talentvolle spits Dominic Calvert-Lewin, die het grootste deel van het seizoen miste door blessures, in de rust te vervangen door Neal Maupay.

Guardiola kon zich geen serenere tweede helft wensen ter voorbereiding op het bezoek van de Europese kampioenen midweeks, want zes minuten na de herstart maakte Gundogan er 3-0 van.

De 32-jarige is waarschijnlijk in de laatste maand van zijn zevenjarige verblijf in Manchester, met zijn contract aan het einde van het seizoen en Barcelona klaar om te springen op een gratis transfer, maar lijkt te gaan met een hoogtepunt.

Gundogan krulde een vrije trap voorbij de wanhopige duik van Jordan Pickford voor zijn negende doelpunt van het seizoen.

Het doelsaldo kan beslissend zijn in de strijd tegen degradatie en Everton slaagde er in ieder geval in het bloeden te stoppen bij drie.

De thuisploeg kwam nog het dichtst bij een doelpunt in het laatste kwartier, toen een kopbal van Amadou Onana via de lat terugkwam.