Inter bereikt 1e Champions League finale in meer dan tien jaar tijd Ook in Wereld

Photo of author

By Annabelle

Inter Milan s Argentijnse spits Lautaro Martinez (C) viert feest nadat hij de score heeft geopend tijdens de UEFA Champions League halve finale tweede leg voetbalwedstrijd tussen Inter Milan en AC Milan op 16 mei 2023 in het Giuseppe-Meazza (San Siro) stadion in Milaan. Foto: AFP

Inter had een 2-0 voorsprong uit het eerste deel van de halve finale en het doelpunt van Lautaro Martinez in de 74e minuut maakte een einde aan de hoop op een comeback van Milan. De Nerazzurri wonnen de zogenaamde “Euroderby” met 3-0 in totaal en gingen door naar hun eerste finale sinds ze in 2010 onder José Mourinho de competitie, de Italiaanse beker en de Champions League wonnen.

En het was hetzelfde formidabele aanvalspartnerschap dat Inter twee jaar geleden naar de Serie A-titel leidde dat opnieuw beslissend bleek, want Romelu Lukaku zette Martínez op voor het enige doelpunt.

Inter staat op 10 juni in Istanbul tegenover Real Madrid of Manchester City. De tweede leg van de andere halve finale is woensdag, met een 1-1 stand.

Milan wilde ook een einde maken aan het lange wachten op de finale. De laatste keer dat het de finale bereikte was in 2007, toen het de laatste van zijn zeven titels won.

De Rossoneri konden Rafael Leão weer verwelkomen. Hij miste het verlies van vorige week met een dijbeenblessure en Milan hoopte dat zijn comeback het team zou inspireren.

Het verschil was meteen duidelijk, want Milan speelde met een intensiteit die het in de eerste wedstrijd miste in een hectische start van beide teams.

Brahim Díaz zag een zwak schot met gemak gestopt worden door Inter-doelman André Onana voordat Leão kort voor rust Milan bijna weer op voorsprong zette met zijn eerste echte doelpoging. De vleugelspeler sprintte naar de linkerkant van het gebied, maar zijn schot schampte de buitenkant van de verre paal.

Inter verzekerde zich van een plaats in de finale toen Martínez zich een weg baande naar de linkerkant van het strafschopgebied en passes uitwisselde met Lukaku – die nog geen 10 minuten eerder in het veld was gekomen voor Edin Džeko – voordat hij bij de tweede paal binnenschoot.