Madrid verslaat Getafe, Benzema krijgt rust voor Champions League-beslissing Ook in Wereld

Photo of author

By Annabelle

Real Madrid s Marco Asensio, tweede van rechts, viert de openingstreffer van zijn ploeg tijdens een Spaanse La Liga voetbalwedstrijd tussen Real Madrid en Getafe in het Santiago Bernabeu stadion in Madrid, Spanje, zaterdag 13 mei 2023. AP

Marco Asensio scoorde het enige doelpunt van de Spaanse competitie in de 70e minuut.

Madrid heeft het verdedigen van de nationale titel al een aantal weken opgegeven en concentreert zich in plaats daarvan op het herhalen van de Champions League en het veroveren van de Copa del Rey. Madrid en City spelen de tweede etappe met 1-1 gelijk.

Barcelona kan zondag de nationale titel in de wacht slepen als het wint bij stadsrivaal Espanyol. Het heeft slechts twee van de resterende 15 punten nodig om zijn eerste competitie sinds 2019 te winnen, en zijn eerste grote titel sinds Lionel Messi twee seizoenen geleden vertrok.

Madrid-manager Carlo Ancelotti gaf prioriteit aan de tweede etappe bij City en startte tegen het door degradatie bedreigde Getafe met slechts vier eerste keus spelers: doelman Thibaut Courtois, Federico Valverde, Eduardo Camavinga en Éder Militão.

Camavinga verliet de wedstrijd in de laatste minuten hinkend, en teamartsen keken naar zijn linkerbeen in de dug-out. Maar Ancelotti zei: “Het is maar een stoot” en hij verwacht dat de veelzijdige 20-jarige middenvelder in orde zal zijn.

Karim Benzema, Rodrygo en David Alaba zijn volgens Ancelotti buiten de selectie gelaten om er zeker van te zijn dat ze volledig hersteld zijn van kleine fitheidsproblemen. Vinícius Júnior, Luka Modric en Toni Kroos werden gebruikt als vervangers in de tweede helft.

“De voorbereiding op dit soort wedstrijden is niet gemakkelijk, maar mijn spelers waren professioneel en toonden een serieuze houding”, zei Ancelotti. “We misten wat intensiteit in de eerste helft, maar in de tweede helft verbeterden we veel. We hadden geen andere manier om ons voor te bereiden op de wedstrijd van woensdag, en dit resultaat geeft ons een boost.”

Getafe, dat het zonder de geschorste topscorer Enes Unal moest stellen, hield voor de aftrap een erehaag voor Madrid dat afgelopen weekend de Copa del Rey won. De ploeg uit een Madrileense volksbuurt bleef op de 18e plaats staan.

Eden Hazard kreeg een zeldzame start voor Madrid. De voormalige Chelsea ster was in september nog maar één Spaanse competitiewedstrijd begonnen.

Na een saaie eerste helft liet Ancelotti enkele van zijn sterren spelen.

Courtois moest in de 67e een krachtig schot van Juan Iglesias met één hand pareren.

Even later brak Asensio de impasse toen zijn afstandsschot een lichte afbuiging kreeg van een Getafe-verdediger en David Soria versloeg, die de spits in de 79e een tweede doelpunt onthield.

Asensio heeft dit seizoen 12 doelpunten gemaakt, meestal als invaller. Die rol zal hij waarschijnlijk hebben tegen City, zeker als Madrid een late goal nodig heeft.

Alejandro Baena en Nicolas Jackson scoorden allebei twee keer toen Villarreal Athletic Bilbao met 5-1 versloeg en het gat met nummer vier Real Sociedad dichtte nadat het thuis door Girona op 2-2 was gehouden.

Villarreal heeft vijf punten achterstand op Sociedad met nog vier wedstrijden te gaan en beide wedijveren om de vierde plaats en de laatste plaats in de Champions League.

Middenvelder Baena en aanvaller Jackson werkten samen met vleugelspeler Yéremy Pino om Bilbao, waarvan verdediger Aitor Paredes een eigen doelpunt toevoegde, onschadelijk te maken. Baena opende de score door een vrije trap over de lat te koppen.

“Eerst moeten we geloven, en dan moeten we hard werken voor elke wedstrijd, en hopen dat Sociedad een misstap maakt,” zei Pino over de kansen van zijn ploeg om terug te keren naar de Champions League.

Girona bevestigde zijn status als verrassingspakket van de competitie na opnieuw een sterke prestatie in San Sebastián.

De bescheiden club uit het noordoosten van Catalonië, die vorig jaar in de tweede divisie speelde, eindigt het seizoen als een van de populairste teams van de competitie na slechts één keer verlies in de laatste negen wedstrijden. Op de zevende plaats ligt het op koers om een plaats in de Conference League te verdienen.

Osasuna herstelde zich van het verlies van vorige week in de Copa del Rey-finale tegen Madrid door Almeria met 3-1 te verslaan. Abde Ezzalzouli, een van Barcelona geleende aanvaller, bleef indruk maken door het tweede doelpunt van Osasuna te scoren.