Vinícius en Rodrygo maakten het verschil: Real Madrid-baas Ancelotti na Copa del Rey-zege Ook in Wereld

Photo of author

By Annabelle

Real Madrid s spelers en Real Madrid s Italiaanse coach Carlo Ancelotti (C,L) vieren met de King s Cup trofee na afloop van de Spaanse Copa del Rey (King s Cup) finale voetbalwedstrijd tussen Real Madrid CF en CA Osasuna in La Cartuja stadion in Sevilla op 6 mei 2023. AFP

Vinícius zorgde voor het spel en Rodrygo maakte twee goals in een 2-1 overwinning op een fel Osasuna-team dat kort na de aftrap op achterstand kwam, maar nooit uit de finale raakte.

Terwijl Karim Benzema een ingetogen optreden had, waren zijn aanvalspartners beslissend.

Het paar 22-jarige Braziliaanse aanvallers heeft nu alle mogelijke titels op clubniveau gewonnen, nadat ze de Spaanse beker hebben toegevoegd aan hun Europese beker, Spaanse competitie, Club World Cup, UEFA Super Cup en Spaanse Super Cup titels.

Next up: het verdedigen van de Champions League titel die beiden vorig jaar voor een record verlengende 14e keer wonnen.

Manchester City komt dinsdag naar de Spaanse hoofdstad voor de door Madrid gewonnen rematch van de halve finale van de Champions League van vorig jaar.

“(Vinícius en Rodrygo) maakten het verschil,” zei Madrid-coach Carlo Ancelotti. “Vini zorgde voor veel problemen in de eerste helft, Rodrygo maakte twee doelpunten. Deze twee spelers beslissen wedstrijden.”

“Zoals alle finales was het afzien en daarna geluk. We gaan een beetje vieren en dan nadenken over dinsdag.”

Rodrygo werd na twee minuten opgezet door Vinícius in het La Cartuja stadion. Lucas Torró van Osasuna maakte in de 58e minuut gelijk, maar Rodrygo zette Madrid in de 70e minuut definitief op voorsprong.

Sinds het winnen van de laatste Copa del Rey in 2014, had de 14-voudig Europa Cup winnaar vier Champions Leagues gewonnen, terwijl het tekort kwam in de Spaanse beker.

Dat veranderde zaterdag, toen het een Osasuna versloeg dat op zoek was naar zijn eerste grote titel in de clubgeschiedenis na ook zijn enige andere Copa del Rey-finale in 2005 te hebben verloren. Madrid heeft 20 Copa del Rey-titels, na Barcelona (31) en Athletic Bilbao (23).

“We hadden het er de hele week over dat het lang geleden was dat Real Madrid deze titel had gewonnen,” zei Rodrygo. “Ik wilde deze titel echt winnen, omdat dit de enige (club)titel was die ik nog miste.”

Benzema vierde zijn clubrecord van de 25e titel met Madrid nadat hij de beker had ontvangen van de Spaanse koning Felipe VI, die de wedstrijd voorzat nadat hij de kroning van koning Karel III in Londen had bijgewoond.

Rodrygo was de sleutel tot Madrid’s run naar het record van de 14e Europa Cup vorig seizoen. En tegen Osasuna bewees hij dat hij ook in een belangrijke wedstrijd zijn mannetje stond, vooral toen hij werd aangevallen door zijn landgenoot Vinícius.

Vinícius dribbelde langs Jon Moncayola en Rubén Peña voordat hij de bal langs drie andere verdedigers schoof en Rodrygo in het midden van het strafschopgebied vond.

“Het is erg moeilijk om Vinícius te verdedigen, zoals City dinsdag zal zien”, zei Osasuna-coach Jagoba Arrasate, die na het laatste fluitsignaal huilde van wat hij zei dat de “opgebouwde spanning” was.

Maar Osasuna, een bescheiden club uit Pamplona in Noord-Spanje, had ook zijn kansen.

Abde Ezzalzouli kwam dicht bij de gelijkmaker in de 26e, toen hij langs de verdediging brak en doelman Thibaut Courtois omspeelde, maar Dani Carvajal kon terugsnellen en de bal in veiligheid brengen.

De actie hield niet op toen David Alaba in de 28e verraste met een lange vrije trap die de lat raakte.

Aan de levendige start kwam helaas een einde toen de gemoederen hoog opliepen tussen Vinícius en een paar spelers van Osasuna. De scheidsrechter gaf Vinícius een bon voor protesteren. De gemoederen liepen op tot in de rust, toen Vinícius en Osasuna-reserve Chimy Ávila door teamgenoten van elkaar werden gescheiden toen ze door de tunnel naar de kleedkamers gingen.

Osasuna begon beter aan de tweede helft en zijn vasthoudendheid betaalde zich uit toen een voorzet van Abde werd afgeketst door Carvajal en viel voor Torró die ongemerkt bovenin het strafschopgebied arriveerde. De middenvelder had geen beter moment van het seizoen kunnen kiezen om zijn eerste doelpunt te maken, toen hij met een schot van rechts in de benedenhoek van Courtois schoot.

“We zaten er in de tweede helft goed bij”, zei Torró. “We wisten gewoon niet hoe we het vol moesten houden. Hun tweede doelpunt deed echt pijn. We maakten een domme fout (bij hun eerste doelpunt), maar we gaven niet op en gaven Real Madrid een gevecht. Ik ben trots op mijn team.”

Het spel werd kort onderbroken na het doelpunt van Torró toen er een vuurpijl werd afgestoken in een vak dat vol zat met opgewonden fans van Osasuna.

Rodrygo sloeg opnieuw toe na een aanval van Vinícius aan de linkerkant. Het afgeketste schot van Toni Kroos werd niet weggewerkt door Osasuna en Rodrygo wist opnieuw waar hij moest zijn om de bal voor de tweede keer langs doelman Sergio Herrera te schieten. Het was zijn 16e doelpunt van het seizoen.

Het was Madrid’s derde titel van het seizoen nadat het de Club World Cup en de UEFA Super Cup had gewonnen. Het verloor de finale van de Spaanse Supercup van Barcelona en staat op de derde plaats in de Spaanse competitie en heeft vrijwel geen kans om koploper Barcelona in te halen.