Man City’s Robertson wordt derde generatie van familie die voor Australië speelt Ook in Wereld

By Annabelle

Alex Robertson (links) wordt beschermd door teamgenoot Harry Souttar tijdens een handgemeen tegen Ecuador

De in Sydney geboren 19-jarige heeft jeugdvoetbal gespeeld voor Engeland, maar lijkt zich te verbinden aan de ploeg van Graham Arnold.

Zijn vader Mark speelde in 2001 voor Australië, net als zijn grootvader in 1984, waarbij beiden in Sydney toekeken.

De middenvelder, die nog zijn debuut moet maken voor Pep Guardiola, kwam op met nog 15 minuten te gaan. Hij speelde een rol in het laatste doelpunt van de Australische 3-1 overwinning, maar was ook betrokken bij een laat handgemeen.

Jackson Irvine uit Duitsland, spits Awer Mabil van Sparta Praag en Garang Kuol van Hearts stonden allemaal op het scorebord, in Australië’s eerste wedstrijd op eigen bodem sinds hun doorbraak naar de laatste 16 op het WK 2022.

In een wedstrijd die wordt gezien als het begin van een nieuwe cyclus met kwalificatie voor het WK 2026 later dit jaar en de Asian Cup in 2024, gaf Arnold ook een debuut aan Aiden O’Neill van Melbourne City, die de hele wedstrijd speelde en indruk maakte.

“Ik ben zo blij voor de jongens, sommige van de jonge jongens hebben gespeeld en waren ongelooflijk,” zei de Australische Leicester City-verdediger Harry Souttar.

“Aiden O’Neill maakt zijn debuut, je krijgt niet veel betere debuten dan dat. Robbo (Robertson) komt op, Garang. De toekomst is echt rooskleurig voor ons.”

“Robertson heeft dat beetje pit en daar houden we van, daar gaat het ons om,” voegde hij eraan toe.

De nederlaag was een bittere pil voor de Spanjaard Sanchez, die voor het eerst sinds zijn aanstelling deze maand de leiding nam en de Argentijn Gustavo Alfaro verving, die vertrok nadat Ecuador was uitgeschakeld in de groepsfase van het WK.

Irvine zette de thuisploeg na 12 minuten op voorsprong door van dichtbij raak te schieten.

Maar de bezoekers maakten 11 minuten later gelijk via Felix Torres, die boven de verdediging uitkwam en krachtig raak kopte.

Na een fout van Piero Hincapie van Bayer Leverkusen op de rand van het strafschopgebied kwamen ze opnieuw op achterstand. De verdediger verloor balbezit aan Mabil, die de bal in het dak van het net boorde.

Beide ploegen dreigden in de tweede helft, voordat Kuol met nog zes minuten te spelen voor de overwinning zorgde.

De twee partijen ontmoeten elkaar dinsdag weer in Melbourne.