Tech

Ze voelt zich zwart

Documentaire
The Rachel Divide
Van: van Laura Brownson
Netflix
●●●●

Rachel Dolezal, een witte vrouw uit Montana, ging jarenlang door het leven als Afrikaans-Amerikaanse. Iets dat ze zo overtuigend deed, dat ze woordvoerder werd van de lokale afdeling van burgerrechten-beweging NAACP (National Association for the Advancement of Colored People) in Spokane, Washington. Haar gedreven optredens, zeker na de onrust in Ferguson, haalden zelfs het landelijke nieuws.

Tot lokale media in 2015 in haar verleden doken. Ze hadden vragen bij de haatmail en doodsbedreigingen die Dolezal zei te hebben ontvangen.

In juni van dat jaar confronteerde een lokale tv-verslaggever, Jeff Humphrey, een uiterst nerveuze Dolezal op straat met zijn twijfels. Het fragment waarin hij haar op de man af vraagt of ze Afrikaans-Amerikaans is – waarna zij stamelend wegloopt – is talloze keren herhaald. Net als de daaropvolgende interviews waarin haar witte ouders bevestigen dat Dolezal hun kind is.

De schokkende ontmaskering van Dolezal en de discussie over ras en identiteit die er op volgde, domineerden dagenlang het nieuws in Amerika. Dolezal, die zegt zichzelf als zwart te identificeren, werd beschuldigd van het toe-eigenen van andermans cultuur.

De Netflix-documentaire The Rachel Divide van Laura Brownson die nu op Netflix te zien is, pikt de draad niet lang na de ontmaskering op. De camera volgt Dolezal in haar huis in Spokane waar zij met haar zwarte zonen Izaiah en Franklin leeft. De mediastorm is op dat moment iets gaan liggen, al blijft de 37-jarige een totale paria. Ze krijgt enkel afwijzingen op sollicitaties en als ze haar kinderen bij de kapper afzet voor een knipbeurt, stuurt de eigenaar haar weg omdat hij niet wil dat ze voor zijn zaak staat. „Mensen maken het zo moeilijk om gewone dingen te doen”, zucht ze terwijl ze een parkeerplek zoekt.