Gezondheid

WK voetbal 2026 in Noord-Amerika

Het wereldkampioenschap voetbal in 2026 wordt in Noord-Amerika gehouden. Het gezamenlijke bid van Canada, Mexico en Amerika kreeg woensdagmiddag tijdens het FIFA-congres op de vooravond van het WK voetbal in Rusland de meeste stemmen van de vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden. Het gecomineerde bid kreeg bijna 134 van de 203 stemmen. Het concurrerende bid was van Marokko en kreeg 65 stemmen. Het is de vijfde keer dat Marokko een WK-bid verliest.

Het was voor het eerst dat de begunstiging van het wereldkampioenschap via een openbare, elektronische verkiezing verliep. De procedure werd aangepast na eerdere schandalen rond de toewijzing van het WK voetbal: eerder stemden alleen de circa twintig leden van het FIFA-bestuur in een besloten stemming. Nu hadden alle 210 vertegenwoordigers van de nationale voetbalbonden een stem – met uitzondering van de zeven vertegenwoordigers van de vier landen met een bid.

Met de nieuwe procedure hoopt FIFA de verdenkingen van corruptie rond de toewijzing van het wereldkampioenschap weg te nemen. Zo zou Qatar zijn begunstiging niet eerlijk gewonnen hebben, hoewel sluitend juridisch bewijs daarvoor ontbreekt.

Lees ook: Amerika begint een serieus voetballand te worden.