Buitenland

‘Wethouder, misschien moet u zelf naakt op een poster staan’

De jonge moslima’s voor wie de omstreden „zoenposters” in de stad bedoeld zijn, zitten zelf niet bij het debat in de Hogeschool Rotterdam. Zij zitten donderdagmorgen dertig meter verderop in de kantine en de klaslokalen.

In het snikhete debatzaaltje gaat wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) de discussie aan over de levensgrote posters met zoenende stellen. Hiermee wil de gemeente de discussie over huwelijksdwang een flinke zet geven.

Op de posters staat één moslima te zoenen met een jongen met een keppeltje, een ander met een witte jongen en een derde met een wit meisje, met op de achtergrond de Erasmusbrug. De begeleidende tekst: „In Nederland kies je je partner zelf”.

De posters leiden tot veel felle reacties van voor- en tegenstanders. Tegenstanders vinden de posters stigmatiserend voor vrouwen met een migratieachtergrond.

Schneider beaamt dat ook en zegt dat de campagne er is, omdat vrije partnerkeuze niet vanzelfsprekend is voor alle vrouwen.

Bij vrouwen van een bepaalde culturele achtergrond is die onvrijheid nog een graadje erger, stelt hij. Juist alle reacties bevestigen dat het „hartstikke noodzakelijk was om ze op te hangen”, vindt de wethouder.