Buitenland, Tech

Waarom heel Frankrijk zich nu achter Macron schaart

Metselaar Nicolas Méterich heeft altijd op de Parti Socialiste gestemd. Zo hielp hij in 2012 PS-kandidaat Christophe Castaner aan zijn zetel in de Assemblée Nationale. Afgelopen zondag, bij de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen, stemde hij op dezelfde man – maar op een andere partij. Castaner was in dit kiesdistrict in het departement Alpes de Haute-Provence nu kandidaat voor Macrons La République En Marche! (LREM).

Geen probleem, lacht Méterich (33).

„Meneer Castaner heeft hier de hele PS met kiezers en al met zich meegenomen.”

Castaner, van 2001 tot afgelopen maand burgemeester van het Zuid-Franse stadje Forcalquier, is een van de nieuwe niet te missen gezichten van de Franse nationale politiek. Al heel vroeg, toen nog maar weinig mensen in Macrons missie geloofden, verscheen hij aan de zijde van de latere Franse president. Vorige maand benoemde Macron hem tot de minister die de relaties met het parlement onderhoudt en tot officieel regeringswoordvoerder. Sindsdien gaat er geen dag voorbij of Castaner is op radio of televisie om het ‘macronisme’ aan de man te brengen. „En dan denk ik: die ken ik”, zegt Méterich met naar eigen zeggen „een gevoel van trots”.

Castaner was ook een van de zes bewindslieden die het risico namen zich ondanks hun nieuwe baan voor de Assemblée Nationale te kandideren. Om die functie te mogen behouden moeten ze bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen hun zetel halen, vindt Macron. De 51-jarige Castaner – altijd strak in het pak, altijd een zorgvuldig getrimd driedagenbaardje – staat er goed voor: hij haalde afgelopen zondag in dit landelijke kiesdistrict maar liefst 44 procent van de stemmen.

En dat is opmerkelijk. Als het aan de kiezers van Alpes de Haute-Provence had gelegen, dan was Macron niet eens president geworden. Bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, nog maar anderhalve maand geleden, kreeg in dit departement Marine Le Pen de meeste stemmen, gevolgd door de linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon.

Waar speelt deze strijd zich af?