Buitenland, Tech

VN veroordeelt “buitensporig” Israëlisch geweld tegen Palestijnen

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft met 120 stemmen voor en acht stemmen tegen een resolutie aangenomen die het “buitensporig geweld” van Israël tegen Palestijnse burgers veroordeelt. Sinds 30 maart zijn aan de grens van Gaza ruim 120 Palestijnen gedood door het Israëlische leger.

De Algemene Vergadering roept VN-secretaris-generaal António Guterres op om een “internationaal beschermingsmechanisme” aan te bevelen voor de Palestijnse gebieden. Hem werd verzocht binnen zestig dagen met een voorstel te komen “over manieren en middelen om de veiligheid, bescherming en het welzijn van de Palestijnse burgerbevolking onder Israëlische bezetting te waarborgen, met inbegrip van aanbevelingen betreffende een internationaal beschermingsmechanisme.”

Naast de voor- en tegenstemmers onthielden 45 landen zich van stemming, daaronder ook Nederland. Vorige maand werd een vergelijkbare resolutie ingebracht in de VN-Veiligheidsraad, maar daar spraken de Verenigde Staten toen hun veto over uit.

Lees ook: VS stemmen resolutie VN-Veiligheidsraad over Israëlisch geweld weg