Buitenland, Tech

Trump dreigt met maatregelen als defensiebudgetten niet stijgen

De Amerikaanse president Trump dreigt met “zware maatregelen” als NAVO-landen volgend jaar niet meer geld uitgeven aan defensie. Trump wil al maanden dat NAVO-landen zich aan budgettaire afspraken houden. Wat die “zware maatregelen” zijn, is vooralsnog onbekend. Volgens Trump gaan de NAVO-landen nu hun afspraken naleven, meldt Reuters.

Volgens de NAVO-afspraken moet ieder deelnemend land minstens twee procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeven aan defensie. Weinig NAVO-landen, waaronder ook Nederland, halen die norm. Trump zegt nu tevreden te zijn, maar wil op termijn dat NAVO-landen hun defensiebudgetten ophogen naar vier procent van het bbp.

Na de opmerkingen van Trump belegde de NAVO een spoedoverleg. Volgens Trump zijn de NAVO-landen daar sterker uitgekomen: “zeer verenigd, zeer sterk, geen probleem”. Terugtreding van de Verenigde Staten uit de NAVO is niet aan de orde, aldus de Amerikaanse president. “Ik geloof in de NAVO”, zie hij na afloop van het spoedoverleg. “De toewijding van de Verenigde Staten aan de NAVO blijft erg sterk.”

Dit bericht wordt uitgebreid.