Buitenland, Tech

Premier Oeganda: ‘#SocialMediaTax herzien’

De belasting op social media-gebruik in Oeganda wordt mogelijk gedeeltelijk teruggedraaid. Dat heeft premier Ruhakana Rugunda van het Oost-Afrikaanse land woensdag laten weten.

In mei werd in Oeganda een nieuwe wet doorgevoerd die het gebruik van social media en mobiele betalingen belast. Telefoongebruikers moeten eerst een dagelijks bedrag van vier eurocent betalen aan hun telecomproviders, pas dan hebben ze op hun mobieltje toegang tot apps als Facebook, Twitter, Skype, Yahoo Messenger en Whatsapp. Volgens persbureau Reuters komt dat neer op 20 procent van het totale bedrag dat Oegandezen betalen voor hun mobiele databundels.


Veel jongeren in Oeganda zien de nieuwe belasting op het gebruik van social media als een poging om hun vrije meningsuiting te beperken, zegt deze blogger.

De regelgeving werd op 1 juli, de start van het nieuwe fiscale jaar in Oeganda, van kracht. Veel Oegandezen probeerden de belasting te omzeilen door een VPN (virtual private network) op hun telefoon te installeren.

In de afgelopen week hebben protesten in Oegandese steden tot onrust geleid. Internationale persbureaus meldden woensdag dat de politie in Kampala een groep van tweehonderd mensen, onder wie woedende taxibestuurders, uiteen moest drijven met traangas. Kort daarna kwam premier Rugunda volgens de lokale krant Daily Monitor met zijn ‘sussende verklaring’. De wet wordt later in de maand herzien, “waarbij rekening wordt gehouden met de bezwaren van het publiek”, luidde de verklaring van de premier.

KagutaMuseveni Yoweri K Museveni I have been told the newly-introduced social media and mobile money taxes have caused debate. To clarify, the tax on sending and receiving mobile money is 0.5% not 1%. For the rationale behind these taxes, read my statement here: https://t.co/SLe1UFb7P2 4 juli 2018 @ 16:52