Gezondheid

Pozzovivo slaat dubbelslag in Zwitserland: ritzege en leiderstrui

Domenico Pozzovivo heeft de bergrit tussen Locarno en La Punt naar zijn hand gezet. De Italiaan van AG2R reed op de slotklim weg in de groep der favorieten en kwam aan de top aansluiten bij vluchter Michael Woods. De Italiaan nam vervolgens meer risico’s in de afzink en daalde naar de zege. Dankzij de bonificaties neemt hij de leiderstrui over van zijn landgenoot Damiano Caruso.

Vandaag stond er in Zwitserland de tweede bergrit op het menu. Door de loodzware San Bernardinopas en Albulapas moesten er over 167 kilometer meer dan 4.000 hoogtemeters overwonnen worden. Spek voor de bek dus van de klassementsrenners, maar niet voor Tom Dumoulin. De oververmoeide Giro-winnaar kwam niet meer aan de start, en hij was niet de enige die de strijd staakte. Zo gaven ook onder meer Louis Vervaeke, Matthias Brändle en Jarlinson Pantano er onderweg de brui aan.

Op de eerste hindernis van de dag versnelden tien renners, daarbij twee landgenoten: Bart De Clercq en Jan Bakelants. Die laatste bleek goede benen te hebben, want de Belg van AG2R bereikte als eerste de top van de San Bernardinopas, een col van maar liefst 31,3 kilometer lang. De kopgroep kreeg wel amper speelruimte van BMC, aangezien Bakelants in het klassement slechts op 2’21” van leider Damiano Caruso volgde.