Buitenland, Tech

Pompeo: Noord-Korea moet in 2,5 jaar stevig ontwapenen

De Verenigde Staten hopen dat Noord-Korea binnen tweeënhalf jaar “grote ontwapening” doorvoert. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo woensdag gezegd tijdens een bezoek aan Zuid-Korea. De uitspraken komen een dag na de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in Singapore.

Het tijdspad van tweeënhalf jaar komt overeen met het restant van de eerste termijn van president Donald Trump. Pompeo zei “hoopvol” te zijn dat in die tijd ontwapening een feit kan zijn. Ook zei de minister dat er strenge controles komen op de Noord-Koreaanse wapenafbouw.

‘Niet alle afspraken in document gezet’

Met de uitspraken wil Pompeo vermoedelijk sceptici overtuigen dat de Noord-Koreanen werkelijk hun kernwapens gaan inleveren. Dat dit niet in het door Trump en Kim getekende document genoemd wordt, komt volgens de minister doordat niet alles wat onderling is afgesproken “verschenen is in het uiteindelijke document.” Volgens Pompeo wordt er snel weer overlegd tussen de Amerikanen en Noord-Koreanen, om die overige afspraken verder uit te werken.

Lees ook: Wel een handdruk, geen doorbraak