Buitenland

Over het gevaar van Malek was de politie getipt

Een verwarde man of toch een terrorist? Over de 31-jarige Malek F., die zaterdag 5 mei drie mensen in Den Haag neerstak en iemand in een café bedreigde, is die vraag nog steeds actueel.

Het debat erover kreeg dinsdagavond verse voeding met de melding van het Openbaar Ministerie (OM) dat in maart een tip over de man bij de politie was binnengekomen. Er zou een terroristische dreiging van de verdachte uitgaan, was de boodschap.

De Tweede Kamer wil van minister Grapperhaus (CDA, Justitie) meer weten over de melding. En de PVV in de Haagse raad wil donderdagavond een motie van wantrouwen indienen tegen burgemeester Pauline Krikke.

Drie vragen over wat we nu weten.

1. Wat wijst op een verwarde man?

Zijn verleden, het politieonderzoek tot nu toe en zijn afgelegde verklaringen. Zo heeft Malek F. in februari van dit jaar zijn huisraad uit het raam van zijn woning gegooid. Hij is daarna een periode gedwongen opgenomen geweest in een GGZ-instelling.

In het huis van de man of in diens telefoon zijn na de steekpartij geen zaken of informatie aangetroffen die wijzen op een terroristisch motief, aldus het OM. De politie kijkt dan bijvoorbeeld of er een zwarte vlag van Islamitische Staat is, of propagandamateriaal voor een extremistische organisatie. Dat was allemaal niet het geval. Ten slotte legt de man, wiens voorarrest dinsdagmiddag met 90 dagen werd verlengd, zeer wisselende en tegenstrijdige verklaringen af, aldus het OM. Het motief blijft onduidelijk.

Lees ook dit opiniestuk: Het is een verwarde man. Gaat u maar rustig slapen