Entertainment

‘Ook Chabot leefde zich als een idioot in zijn onderwerp in’

Sinds ze veertig jaar geleden Ecce Homo las, het getormenteerde zelfportret van Friedrich Nietzsche, is kunstenaar Marjolijn van den Assem (1947) in de ban van de Duitse filosoof. Ze bewondert zijn moed, de enorme gedachtesprongen, de twist, twijfel en tegenspraak die hij toelaat in zijn denken. „Het steeds opnieuw ontkrachten van de zekerheden die je net hebt verworven”, noemt ze dat.

Wie Marjolijn van den Assem spreekt kan onmogelijk om Nietzsche heen. Een deel van haar oeuvre wordt dit weekeinde geschonken aan het Nietzsche-Dokumentationszentrum in Naumburg.

Sinds de jaren tachtig ging ze meerdere malen naar elke plek die de filosoof heeft bezocht. In sneeuw en ijs ging ze op zoek naar een haast onvindbaar ‘blauw groen turquoise donker’ meer hoog in de Zwitserse bergen. Ze zwom in de gevaarlijk snelstromende rivier de Saale, waar Nietzsche als kind leerde zwemmen. Ze krabte gruis van de rotsen waar de filosoof langs liep, plukte de bloemen langs zijn pad en droogde ze. Uit haar hoofd zegt ze Nietzsches teksten op. Alles om zich maar in te kunnen beelden wat het is om in een bepaalde omgeving te werken. Wat doet het landschap met je? „Hoe ziet iets eruit wat geschreven is, zoals Nietzsche het noemt, ‘in de taal van de dooiwind’?”

Handen en voeten

Letterlijk op handen en voeten kruipt ze over de vloer van haar atelier. „Ik smijt, ik krab, ik snijd in het papier, soms vreet ik het letterlijk op.” Er ontstaan ijle bloemtekeningen, doorschreven met teksten van Nietzsche, stadsgezichten, landschappen. Er ontstaan woeste watervallen, waarop kleur bijna letterlijk van het doek afspat. En er is een compleet ‘verstopt’ archief met werk dat zo persoonlijk is dat ze het nooit durfde te laten zien – landschappen op de plek waar haar vader woont, de krijtrotsen in Normandië, een sculptuur die ze als een schuilplaats om zichzelf heen heeft gevouwen, planten die opbollen als reusachtig woekerende wezens. „Als ik eenmaal op gang ben, kun je heel Nietzsche opzij schuiven.”

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az