Economie

Nieuw huis bouwen kost tien jaar

Bouwen, bouwen, bouwen. Wie je ook spreekt, nieuwbouw is volgens experts de oplossing voor het woningtekort in Nederland. De bouwproductie stijgt – dit jaar van 45.000 naar 62.000 opgeleverde nieuwbouwwoningen – maar gaat het wel snel genoeg om de vraag naar huizen bij te benen?

Nieuw onderzoek toont aan dat het gemiddeld tien jaar duurt voordat een nieuwbouwproject in Nederland is afgerond. Slechts 5 procent van alle projecten is binnen twee jaar opgeleverd. Dat schrijft onderzoeksbureau Stec Groep, dat in opdracht van makelaarsvereniging NVM onderzoek deed en deze donderdag de resultaten publiceert. Daarvoor werden opgeleverde woningen in de afgelopen drie jaar van 128 nieuwbouwprojecten, verspreid over heel Nederland, geanalyseerd.

Voldoen aan vraag

De NVM schreef in april nog dat „de markt meestal spreekt […] van zo’n 7 jaar” en zei bij monde van voorzitter Ger Jaarsma zich „zorgen te maken over het tempo bij de nieuwbouwopgave”. Er zouden per jaar zo’n 85.000 nieuwbouwwoningen nodig zijn om aan de vraag te voldoen, in plaats van de huidige 62.000.

De langere bouwtijd komt volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, doordat er meer in de stad gebouwd wordt. Buiten de stad is makkelijker grond te verwerven, dan hoeft er niet eerst een ander gebouw getransformeerd of gesloopt te worden en zijn er minder omwonenden die met bezwaarprocedures een project kunnen vertragen.

Lees ook: Waar de woningmarkt begint te schuren