Tech

Netflix maakt serie van ‘Brief voor de koning’

Het kinderboek De brief voor de koning van Tonke Dragt wordt een internationale Netflix-serie. Dat heeft Dragts uitgeverij Leopold donderdag bekendgemaakt. Het is het eerste Nederlandse boek dat Netflix verfilmt tot een eigen serie. Met een verspreiding onder de 125 miljoen Netflix-abonnees in 190 landen zou De brief voor de koning gemakkelijk het bekendste Nederlandse boek ter wereld kunnen worden.

Het wordt een Engelstalige serie voor kinderen, de productie is in handen van de Britse productiemaatschappij FilmWave en de opnames moeten dit najaar van start gaan, grotendeels in Nieuw-Zeeland en Praag. Vooralsnog wordt gedacht aan een serie van acht afleveringen, die al in het najaar van 2019 in première moeten gaan, zegt uitgever Manja Heerze van Leopold. „Dat is uitzonderlijk snel, zeker gezien het feit dat de cast en crew nu nog helemaal niet bekend zijn. We voelen een grote drive bij Netflix.”


Lees ook: Netflix komt met Nederlandse horrorserie


Bioscoopfilm

De brief voor de koning, dat in 1962 verscheen, geldt als een klassieker in de Nederlandse jeugdliteratuur. In de loop der jaren werden van het boek ruim een miljoen exemplaren verkocht en is het in meer dan twintig landen vertaald. De laatste grote opleving kreeg het boek door de eerste Engelse vertaling, die in 2014 verscheen. Het verhaal over de queeste van de jonge schildknaap Tiuri was dat jaar een van de populairste en hoogst gewaardeerde kinderboeken in het Verenigd Koninkrijk. Rond die tijd maakte ook producent FilmWave zijn interesse kenbaar. In 2008 was al een bioscoopfilm gemaakt van De brief voor de koning, door regisseur Pieter Verhoeff.

Trailer van de verfilming uit 2008: