Buitenland

Legerimams Suat en Ali en de Halalpolitie

Na maanden werkloos thuis te hebben gezeten, meldt Suat Aydin zich in het voorjaar van 2018 op het gemeentekantoor van Soest. De imam zit in geldnood. Hij is ontslagen bij defensie. Slaapt nauwelijks. Slikt antidepressiva. Wat moet hij doen? „U kunt zich melden bij de voedselbank”, zegt de ambtenaar.

Als Suat Aydin het gemeentekantoor uitloopt, knapt er iets. Hij, majoor en rots in de branding bij defensie, naar de voedselbank? Hij maakt nog liever een einde aan zijn leven. De man die als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht honderden islamitische militairen in geestelijke nood heeft bijgestaan, is zelf in de positie gekomen dat hij dringend hulp nodig heeft.

In een rapport over zijn psychische toestand, opgesteld door een defensiepsycholoog, wordt uitgelegd hoe het zo ver heeft kunnen komen. Aydin is uitermate „gefrustreerd” vanwege een „langdurig arbeidsconflict” met zijn collega-imam. Die is hoger in rang en heeft na jaren van sluimerende onvrede uiteindelijk zijn ontslag weten te forceren, na een onderonsje met een moskeekoepel.


Lees ook: Ontslagen legerimam eist 1,5 mln van moslimkoepel


Belangrijke imams

Negen jaar geleden begonnen de Turkse Nederlander Suat Aydin (47) en de Marokkaanse Nederlander Ali Eddaoudi (44) gezamenlijk als eerste legerimams van Nederland. Ze moeten de circa 2.500 moslims bij defensie begeleiden. Net als andere militairen kunnen die in gewetensnood raken, bijvoorbeeld over de legitimiteit van missies in islamitische landen.

De krijgsmachtimam is er om daar met hen – en hun familie – over te praten. Daarnaast hebben de imams een „belangrijke rol” in het voorkomen van radicalisering. Dat zei toenmalig minister Jeanine Hennis (Defensie, VVD) in 2015 toen bleek dat drie geradicaliseerde militairen voor de jihad naar Syrië waren vertrokken.

Internationaal maakt Nederland goede sier met de defensie-imams. Eddaoudi reist de wereld rond, onder meer naar de VS, waar hij in 2015 in het Pentagon een lans breekt voor internationale samenwerking tussen legerimams in de strijd tegen IS.

De legerimams zijn uitgekozen door het Contactorgaan Moslims en Overheid, een koepel van tien islamitische organisaties die samen 380 moskeeën vertegenwoordigen. Dit CMO is hun zogeheten ‘zendende organisatie’, verantwoordelijk voor de religieuze capaciteiten van het duo. Defensie verzorgt hun militaire opleiding, aanstelling en salaris. Precies zo is het geregeld voor legerpredikanten, aalmoezeniers, rabbi’s en pandits die soldaten van andere gezindten bijstaan – een erfenis uit de verzuiling.