Lifestyle

Klussen is niet eng (zeker niet na deze tips)

Voor succesvol klussen zijn maar twee dingen nodig: durf en goed gereedschap. Durf om dingen te verknoeien, muren te beschadigen en planken te verzagen. Dat moet, want klussen leer je vooral door het te doen. Dat gaat vaak fout, ook heel handige klussers zijn begonnen met kastjes te verprutsen en leidingen verkeerd aan te sluiten. Maar ze hebben ervan geleerd, en daarom zijn ze nu zo handig.

Dan het gereedschap. Wat moet je hebben om de eenvoudigste klusjes te klaren? Om te beginnen: koop géén doos, koffer of kist waar ‘alles in zit wat je nodig hebt’. Die zijn óf te duur, óf van te slechte kwaliteit en in ieder geval: te vol.

We beginnen met de basis. Hamer, tang, zaag en schroevendraaier.

Neem een gewone rechte hamer met een houten steel en een gewicht van 400 gram (dat gewicht wordt meestal op de hamerkop vermeld). De tang: koop er twee: een combinatietang en een waterpomptang. Neem niet de allergoedkoopste, van iets duurdere tangen heb je je leven lang plezier. Heb je nog wat geld, koop er dan meteen een zijkniptang bij, om draad door te knippen. Dat gaat óók met een combinatietang, maar een gevorderde klusser knipt nóóit met een combinatietang.

De zaag. Een eenvoudige handzaag is prima, veel zul je in het begin niet zagen en als hij bot is, koop je een nieuwe.

Schroevendraaiers. Er zijn veel verschillende schroeven, dus één schroevendraaier is niet genoeg. Je moet er in ieder geval drie hebben. Een kleintje voor elektrische dingen: stekkers, fittingen, schakelaars. De breedte van het blad onderaan is ongeveer 3 mm. Dan een gewone met een blad van 7 of 8 mm breed. En natuurlijk een kruiskopschroevendraaier. Neem een middenmaat, of koop er twee.

Ziezo, dat is dat. Reken op een paar tientjes, dertig tot vijftig euro ben je al gauw kwijt en bij gereedschap is het nog zo dat duurdere spullen ook betere spullen zijn.

Nog een paar nuttige dingen:

Als je ’m nog niet hebt: een rolmaat is onontbeerlijk. Liefst een die vijf meter kan meten. Een blokhaak, om haakse potloodstrepen op je werkstuk te zetten voordat je gaat zagen. Als je geen blokhaak hebt: bij de meeste handzagen is het handvat zo geconstrueerd dat je ’m ook als blokhaak kunt gebruiken. Leg het zaagblad plat op het hout, duw het handvat tegen de rand en haal je potlood langs de bovenkant van het zaagblad.

Een stanleymes mag ook niet ontbreken.

Koop een accuboormachine. Het aanbod in de doorsnee klushal is overweldigend en ook de goedkope modellen hebben tegenwoordig een redelijke kwaliteit. Een duurdere machine van een bekend merk heeft als voordeel dat je er een nieuwe accu voor kunt kopen als de oude het niet meer doet. Koop er een setje HSS-metaalboortjes (2- 10 mm) bij – daar kun je óók goed in hout mee boren. Maar niet in steen!

Lees ook: Zes tips voor de beginnende klusser