Entertainment

Klassiekfestival in voormalige gevangeniskolonie Veenhuizen

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az

Kunstenaars schilderen op doek, musici op stilte, zei de beroemde dirigent Leopold Stokowski. En stilte kent het Drentse dorp Veenhuizen in overvloed. Deze plek was eens het decor van een sociaal experiment, een van de zeven Koloniën van Weldadigheid, waar wezen en armoedzaaiers land ontgonnen, hopend op een beter bestaan. Anderhalve eeuw geleden ging die utopische gedachte in rook op, en veranderde Veenhuizen in een open strafinrichting. Ook dat behoort inmiddels tot vervlogen tijden.

Nu resten er nog drie gevangenissen met vijfhonderd inwoners, omringd door zevenhonderd dorpelingen. Maar de sporen van die afgelopen twee eeuwen zijn hier allesbehalve uitgewist. De voorstelling Het Pauperparadijs – naar de bestseller van Suzanna Jansen – lokte bijna honderdduizend bezoekers naar Veenhuizen in de laatste twee jaar. Langs de kaarsrechte wegen staan huizen met stichtelijke namen als ‘Orde en Tucht’ en ‘Werk en Bid’. En boven de deur van de katholieke kerk prijkt het Latijnse ‘Soli Deo Gloria’, alleen aan God de eer, eveneens het motto van componist Johann Sebastian Bach.


Lees ook: Gevangenisdorp ruziet over ‘Het Pauperparadijs’

Voortbordurend op het succes van Het Pauperparadijs staat het dorp vrijdag en zaterdag in het teken van het eerste Festival Veenhuizen, met klassieke concerten en verhalen.