Buitenland, Tech

In Qatar zeggen ze: ‘Beter een eerlijke vijand dan een oneerlijke vriend’

Terwijl de zon bijna op komt en ze bij SOS Burger al bijna dicht gaan, het vasten over een half uur begint, pakt de mede-eigenaar van de hamburgertent gratis stickers uit een la. In een buitenwijk van Doha, de hoofdstad van Qatar, deelt hij stickers uit met het portret van Tamim bin Hamad al Thani, de emir van Qatar. En de tekst (op het formaat van een eetbord): ‘Tamim, de overwinnaar’. SOS Burger was de eerste die ermee kwam, later volgden andere bedrijfjes.

Nasser, Qatari, ondernemer, eind twintig, is er blij mee. Hij had zijn whatsapp-profielfoto al veranderd in zo’n portret en nu kan hij er ook een op zijn BMW X-serie plakken. „We zijn verneukt door Saoedi-Arabië, het land dat onderaan de totempaal staat wat de mensenrechten aangaat en dat door niemand aardig gevonden wordt. Ik móet onze emir steunen en me uitspreken”, zegt hij. En dat deed hij dan ook, eerder die avond, op een terras van een Libanees restaurant, in het centrum van de stad, waar ogenschijnlijk niets is veranderd.

De gloednieuwe wegen, de glimmende torens in het zakendistrict, de identiek ogende zandkleurige buitenwijken met blokvormige villa’s, de clusters rommelige bedrijfjes in stoffige arme immigrantenbuurten: alles lijkt bij het oude te blijven. Vrouwen in het zwart en mannen in het wit schrijden door prachtig ontworpen, maar veel te grote parken en musea. Qatar voelt nog steeds als een project waar leven moet worden ingeblazen, waar het kalme en conservatieve woestijntempo maar niet lijkt te willen sporen met dat van de grote stad.