Gezondheid

‘Il Bello’ Dumoulin is behoorlijk explosief

Volgens het routeboek van de Giro, ‘Il Garibaldi’, valt het allemaal wel mee deze woensdag: de rit tussen bedevaartsoord Assisi en Osimo, een schamele 156 kilometer lang, heeft van de organisatie drie sterren gekregen. Een middelmatig moeilijk hoofdstuk, en daar was het peloton ook wel aan toe, na die monsteretappe van 239 kilometer een dag eerder, bijna gelijkwaardig aan de voorjaarsklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Maar het werd niet middelmatig moeilijk, nee, veel meer een slagveld met een apotheose zoals je die alleen in de Giro ziet, de ronde van de chaos, zwanger van ‘spettacolo’.

Op vijf kilometer voor het einde barst het los op de Via Costa del Borgo, zo’n typische kasseienstrook in een al even typisch stadje in Italië, al eeuwen terug gebouwd op een heuvel ongetwijfeld ter verdediging van allerhande gevaar van buitenaf. Het gaat er met 16 procent omhoog richting het oude centrum, daar waar natúúrlijk de finishlijn is getrokken – vergelijk het even met de Tour de France, waar de laatste kilometers vaak voeren naar een plek waar grote supermarkten hun opslagcentra hebben. De ritten in de Giro eindigen in een kloppend hart, want dat is mooie pr, voor de betreffende nederzetting maar ook voor de wielersport.

Kinderkopjes

De Tsjechische oud-veldrijder Zdenek Stybar stuift er op de kinderkopjes vandoor, en hij krijgt de Vlaming Tim Wellens met zich mee, de man die de vierde etappe met ook zo’n kuitenbijter op het einde wist te winnen. Het gaat na drie uur koers ineens zó hard dat de door hooikoorts of anderszins fysiek ongemak geplaagde Esteban Chaves een kleuterverzetje moet ronddraaien om boven te komen. Het is onderweg naar Osimo ook zo steil dat een grijze Fiat stationcar zich een uur eerder lelijk in de eigen versnellingsbak verslikte en zowat weer richting dal rolde.

Enfin, Stybar en Wellens, en daarachter blijft het nog even rustig, als de 90 graden-bochtjes elkaar in razend tempo opvolgen. Een verwarrende rotonde in de laatste vier kilometer die vanaf links moet worden aangevlogen maakt wonder boven wonder geen slachtoffers. Even is het vlak, maar de grote Chris Froome knikkebolt al boven zijn stuurpen alsof hij een zware Alpencol aan het bedwingen is. Hij was zo relaxed, deze ochtend bij de start. Ploegleider Nicolas Portal had er ook echt nog wel vertrouwen in, maar dat zal na woensdag anders zijn. Froome verliest veertig seconden in de laatste vijf kilometer. In het algemeen klassement staat hij op 3 minuut 20. Het lijkt wel of hij terug is geworpen naar de tijd dat zijn ster nog rijzende was. Nota bene debutant Sam Oomen is hem in die rangschikking tot op twintig seconden genaderd.

Lees hier alles over de Giro d’Italia in ons dossier