Buitenland

Hoorde de nieuwe getuige Sharleyne en haar moeder?

„Langs gaan bij de directe buren”, was de instructie op het politiebureau nadat de 8-jarige Sharleyne op 8 juni 2015 dood was gevonden aan de voet van een flat in Hoogeveen. In koppeltjes gingen agenten langs de deuren om te vragen of buren iets hadden gehoord. Maar een gecoördineerd buurtonderzoek was het niet. Er werden geen lijstjes bijgehouden wie waar zou aanbellen en met welke buren was gesproken en welke niet.

En zo kon het dat twee jaar later, tot eigen verbazing van de politie, een nieuwe getuige opdook die een verklaring aflegde, belastend voor Heleen J. In die verklaring zag het Openbaar Ministerie (OM) een belangrijke reden om de 38-jarige moeder van Sharleyne alsnog te vervolgen. Ze staat sinds woensdag voor de rechtbank in Assen terecht wegens mogelijke betrokkenheid bij de dood van haar dochter. Terwijl het OM haar vlak na de val juist had vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.

„Ik hoorde die nacht stemmen terwijl ik aan het mediteren was”, had de nieuwe getuige gezegd toen twee agentes op 22 mei 2017 plotseling bij hem aanbelden. Hij woonde op de elfde verdieping en was de directe bovenbuurman van Heleen. Hij had rond één uur ’s nachts rustig praten gehoord van een moeder en een meisje en toen een doffe knal, „iets heel hards tegen de muur”. Zo’n tien minuten later hoorde hij iets over de reling gaan, „iets dat tweemaal de reling raakte”. Vast een vuilniszak, dacht hij nog geïrriteerd. „Maar ik heb alles al verteld hoor”, zei de getuige tegen de agentes. „Vlak na de val, tegen twee mannelijke collega’s.”

Lees ook: Wat gebeurde er op de eerste zittingsdag?