Buitenland

Hoe VVD, CDA en D66 hun ruzie lijmden

Niemand hoeft er drie maanden na de verkiezingen nog aan te twijfelen: zonder VVD, CDA en D66 komt er geen meerderheidskabinet. Informateur Herman Tjeenk Willink belegde donderdag een speciale persconferentie om duidelijk te maken dat andere opties nu écht van tafel zijn. Deze drie partijen zullen op elkaar moeten vertrouwen.

Dat doen ze ook. Het zit goed tussen de partijen, hoewel dat er drie weken terug nog heel anders uitzag.

Breuk tussen de ‘centrale drie’

Op de avond van dinsdag 23 mei krijgt de relatie tussen Mark Rutte (VVD), Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) een stevige deuk. D66 en de ChristenUnie zijn er na drie uur praten al uit: samenwerking tussen die twee partijen zit er niet in, zeggen ze. VVD en CDA zijn boos op D66. Daar gaat de coalitie van hun voorkeur.

Hoe is die breuk stilletjes gelijmd?

De ruzie ontstaat op het moment dat de eerste onderhandelingsronde met GroenLinks is vastgelopen. VVD en CDA maken zich op voor een nieuwe poging, maar dan met de ChristenUnie. Rutte, Buma en Segers bellen al met elkaar: ze voelen er wel voor om het te proberen. Alleen Pechtold maakt telkens duidelijk liever niet met de christelijke partij om tafel te willen.

Rutte doet zijn best de stemming tussen D66 en de ChristenUnie goed te houden. Als D66’er Kasja Ollongren bij WNL op Zondag zegt dat onderhandelingen met de CU voor D66 overgeslagen kunnen worden, belt Rutte met Segers. „Niet reageren”, „blijf rustig”, zegt hij. Rutte belt ook Pechtold: of zijn partij zich een béétje kan inhouden.

Volg de laatste ontwikkelingen in ons formatieblog