Buitenland, Tech

Het WK is een herkansing voor Rusland

Burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou had werkgevers opgeroepen het personeel vrij te geven, als Rusland deze donderdag in het immense Loezjnikistadion aftrapt voor het duurste WK voetbal tot nu toe.

Misschien dat een snipperdag de stemming er een beetje in krijgt, want terwijl de buitenlandse fans de binnenstad van Moskou opvrolijken, lijken de Russen nog niet gegrepen door de voetbalkoorts. Voorlopig zijn vooral de hoteliers in vervoering over het op één na grootste sportevenement op aarde: de kamers in de Russische hoofdstad zijn in prijs meer dan verdubbeld.

Gezien de prestaties van de Russische nationale ploeg is het gebrek aan geestdrift begrijpelijk. Van de afgelopen zeven interlands wist het Russische elftal er niet één te winnen. Na de 1-0 nederlaag tegen Oostenrijk, eind vorige maand, daalde Rusland op de FIFA-wereldranglijst naar plaats 70. Rusland is daarmee de laagst gekwalificeerde deelnemer aan het toernooi. Volgens een poll van tijdschrift Sport Express gelooft minder dan de helft van de Russen dat het nationale elftal de poulefase zal weten te overleven. Maar Rusland zit in een makkelijke groep en als het deze donderdag wint van Saoedi-Arabië zou de stemming ineens kunnen omslaan.

De schandalen vervlogen

Net als vier jaar geleden, bij de Winterspelen in Sotsji. Toen het olympische vuur eenmaal was ontbrand, waren schandalen rond de vertragingen in de bouw, ecologische schade en de schaamteloze corruptie snel vervlogen. De organisatie was vlekkeloos, Rusland haalde een recordaantal medailles en zelfs oppositieleider Aleksej Navalny raakte enthousiast. Na de massale protesten tegen Poetins herverkiezing in 2012 en de repressie die daarop volgde, had Rusland in sport een gemene deler gevonden.

Zelfs de bushokjes in Moskou hebben nu gratis wifi

Op de roes van Sotsji volgde de kater. De annexatie van de Krim en de oorlog in het oosten van Oekraïne leidden tot politieke confrontatie met het Westen en economische sancties die diep ingrepen in de Russische economie. Gewone Russen kregen te maken met dalende inkomens en stijgende prijzen. Tot overmaat van ramp werd Rusland te kijk gezet door een dopingschandaal zoals de sportwereld nog nimmer heeft gezien. De Spelen van Sotsji, Poetins persoonlijke prestigeproject, zullen de geschiedenis in gaan als de Spelen waarbij geheim agenten urinemonsters achteroverdrukten door een gat in de muur.

Ook de reputatie van president Poetin liep averij op. Onder zijn leiding werd Rusland de afgelopen jaren de paria van de internationale gemeenschap: hoofdverdachte in het MH17-dossier, beschuldigd van het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingen en het vergiftigen van oud-spion Skripal in het Britse Salisbury.

Het afbladderen van hun statuur in de wereld doet de Russen pijn. Het wereldkampioenschap voetbal is een herkansing voor Rusland, niet zozeer op sportief vlak, maar om te laten zien dat het internationaal meetelt en respect verdient.

Lees ook dit profiel: Poetin is overal, maar niemand weet wie hij is