Tech

Het tussenrapport van talkshow ‘M’

Ik kan natuurlijk best doen alsof ik er iets van begrijp, maar ik snap er echt helemaal niets van. Kennelijk gaat er iets apocalyptisch mis met NPO 1 als de acht uur durende dagelijkse WK-uitzending (van 13.30 tot 22.45) wordt onderbroken voor iets wat geen voetbal is. Voor iets wat ergens anders over gaat, of zoals sportsceptici zeggen: iets wat überhaupt ergens over gaat. Dus wordt vanaf donderdag M van de buis gejaagd. (We mogen waarschijnlijk onze handen dichtknijpen dat Jinek niet óók is geschrapt)

Het enige voordeel van die belachelijke beslissing is dat er een natuurlijk moment is voor een tussenrapport. Wat zijn de M-plussen en M-minnen na de eerste maand? Eerst de minnen, want er zit groei in M, maar af is de vervanger van De Wereld Draait Door nog niet.

De eerste min is de geforceerde poging om van bandleider Thijs Boontjes óók een soort sidekick te maken. Boontjes lijkt me een hele fijne man, maar hij toont zelden tot nooit het gif dat een sidekick spannend maakt. Zijn gesprekjes met Van der Linden zijn daardoor wat ongemakkelijk.

Min twee is de rommeligheid. Woensdag liep een ontspannen gesprek over (tja) het aanstaande WK voetbal zo lang uit dat er veel te weinig tijd overbleef voor de Nederlandse metalzangeres Floor Jansen. Nu onthield ik alleen dat we haar niet kennen, maar dat ze met de Finse band Nightwish in kolossale zalen staat.