Tech

Het college van Erik Scherder over stress zorgde vooral voor stress

Ik word altijd een beetje nerveus van Erik Scherder, de immer opgeruimde neuropsycholoog die na zijn zestigste plots tot een televisiester van formaat is uitgegroeid. De man is 66 op zo’n fitte wijze dat hij er over 66 jaar nog precies hetzelfde zal uitzien. Onvermoeibaar zet hij al jaren het hele Nederlandse volk aan tot bewegen.

Misschien komt het door zijn schitterende grijze haardos en zijn prachtbaard, misschien door de angstaanjagende vitaliteit waarmee hij ons toespreekt, misschien is het iets anders. Hoe dan ook: ik krijg er stress van. Beweeg ik zelf wel genoeg? Ben ik wel optimistisch genoeg? Zal ik ooit zo’n mooie baard krijgen?

Uitgerekend deze man presenteerde woensdag het leerzame Max Masterclass (Omroep Max), een collegeprogramma dat geheel gewijd was aan stress. Stress! STRESS! Het bleek dat Scherder zich zelf ook een beetje zenuwachtig maakte: hij had een hartslagmeter omgedaan, die meteen naar de 127 knalde, wat op een groot scherm achter hem te zien was.

Elke maandag tipt de mediaredactie boeiende programma’s, series en films.

Stuur mij NRC Kijktips

Verder diende dat scherm voor animaties van de hersenen, dit tot groot plezier van Scherder zelf, die beloofde niet te veel uit te weiden over prefrontale cortexen, de hippocampus en dergelijke. Maar ook niet te weinig, „het is ook mijn avond, moet u maar denken”.

De professor was als een kind zo blij toen bleek dat het publiek (veel mensen van de leeftijd waarop een scherp geheugen niet vanzelfsprekend meer is) in grote meerderheid had onthouden wat de hypothalamus was. Ik was het alweer vergeten: méér stress.

Ter geruststelling van de stressende kijker vertelde Scherder dat er ook positieve stress bestaat, die maakt dat je bijvoorbeeld minder pijn voelt. Om dat uit te leggen toonde hij een filmpje met een jonge vrouw, die vertelde over een busreis in India, over hoe de bus een ongeluk kreeg en zij vervolgens ontdekte dat haar arm eraf was. Eraf, ja. De schok was zo groot dat ze pas na een kwartier pijn kreeg. Op de een of andere manier maakte dit voorbeeld van positieve stress mij niet rustiger.