Buitenland

Grapperhaus zaait verwarring over kalifaatkinderen en Noord-Korea

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft in de Tweede Kamer voor verwarring gezorgd met uitspraken bij Pauw dinsdagavond. In het tv-programma zei hij dat het kabinet onderzoekt hoe het kinderen van Nederlandse jihadisten kan terughalen uit vluchtelingenkampen. Een dag later weerspraken onder meer zijn eigen ministerie en premier Mark Rutte dat het kabinetsbeleid gewijzigd is.

Nederland zet zich in principe namelijk niet actief in om jihadisten en hun kinderen terug te halen. Alleen om „humanitaire of strafrechtelijke redenen” kan dat gebeuren. Vorige maand bevestigde Grapperhaus dat nog in een brief aan de Tweede Kamer en tijdens een debat over terrorismebestrijding.

Bij Pauw dinsdagavond noemde Grapperhaus het daarentegen „verschrikkelijk dat die kinderen zich in dit soort gebieden bevinden”. Hij zou daarom „al geruime tijd” met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) onderzoeken hoe die kinderen teruggehaald kunnen worden.

Net als premier Rutte weersprak de NCTV, onderdeel van het ministerie waaraan Grapperhaus leiding geeft, woensdag dat het beleid veranderd is. De kinderen van Nederlandse jihadisten, naar schatting zo’n 145, worden niet uit Irak en Syrië teruggehaald naar Nederland, aldus een woordvoerder van de NCTV.

Lees ook: Coalitie verdeeld over IS-kinderen, een eerder nieuwsverhaal over hoe de politiek met kalifaatkinderen omgaat.