Buitenland

Geen boete na niet halen inburgeringsexamen door wachtlijst

Een uit Azerbeidzjan afkomstige vluchtelinge die niet op tijd haar inburgeringsexamen afrondde, hoeft de opgelegde boete niet te betalen. Dat bepaalde deze woensdag de Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland.

Vluchtelingen met een verblijfsstatus moeten binnen drie jaar het inburgeringsexamen halen. In uitzonderlijke gevallen is uitstel mogelijk. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) legde de vrouw een boete van 1.250 euro op, vanwege het niet op tijd behalen van het examen. Volgens de vrouw kon haar dat niet worden verweten omdat er een wachtlijst was voor de cursus die zij wilde volgen.

Cursus volgen niet mogelijk

De vrouw kwam in 2012 naar Nederland en kreeg begin 2013 een verblijfsstatus. Zij moest op dat moment beginnen met de inburgeringscursus, maar zij woonde nog in een asielzoekerscentrum. Volgens de vrouw was het volgen van een inburgeringscursus daar niet mogelijk.

Toen ze in november 2013 een huis in Rotterdam kreeg, ging ze op zoek naar een geschikte cursus: een waar ze ook het Latijnse alfabet zou leren, ze kon alleen het cyrillische alfabet. De cursus moest zij zelf vinden en regelen, al sprak zij geen Nederlands. De nieuwe wet inburgering was van kracht (1 januari 2013). Sinds dat moment zijn vluchtelingen verantwoordelijke voor hun eigen inburgering.

Lees ook:‘Inburgeringseisen helpen integratie niet’