Entertainment

Festivalpubliek steeds ruiger en energieker

Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az

Een aanloop nemen, tegen anderen opspringen, naar adem happen en nog een keer. Botsen, duwen, een schoen kwijtraken. Meezingen, vallen, overeind getrokken worden, andermans haren uit je gezicht vegen.

Na afloop nat van het zweet, met kapotte kleren en blauwe plekken naar huis. Klaar voor het volgende optreden.

De muziekbusiness van tegenwoordig is netjes en goed georganiseerd: artiesten gedragen zich beleefd, concerten beginnen op tijd. In deze wellevende constellatie zijn het nu vooral de bezoekers die voor ruige taferelen zorgen. Hun gedrag is de afgelopen jaren wilder, intensiever en energieker geworden.

Bij bijna elk optreden ontstaat voor het podium een ruimte waarbinnen wordt ‘gemosht’ (in een kolkende zwetende menigte springen mensen tegen elkaar op).

Opvallend genoeg geldt die toegenomen behoefte aan fysiek contact en intensieve participatie voor bijna alle soorten popmuziek. Overal verzamelt het publiek zich in de moshpit. Ooit werd stagediven, crowdsurfen en moshen vooral geassocieerd met punk en hardrock. Maar tegenwoordig gebeurt het ook bij dance, bij psychedelische rock en bij hiphop. Of het nu een dance-festijn is als Defqon, breed geprogrammeerde festivals als Lowlands of Best Kept Secret, of een hiphopfestival als Appelsap, een moshpit hebben ze allemaal. Bij alle genres heeft het publiek blijkbaar behoefte aan de energieke ontlading.