Buitenland, Tech

EU laat Iran weten dat het handel wil blijven drijven

De EU heeft Iran dinsdag in Brussel laten weten dat het, tegen de wens van de Amerikaanse president Trump in, de handel met het land wil voortzetten. EU-leiders bezinnen zich op noodmaatregelen om Europese investeringen in Iran te beschermen tegen dreigende Amerikaanse sancties.

„We zijn niet naïef, we weten dat het moeilijk wordt”, zei Federica Mogherini, de chef van de EU-diplomatie, dinsdag op een minitop met de Iraanse buitenlandminister Javad Zarif. Maar ze put hoop uit de „eenheid” die de internationale gemeenschap toont sinds vorige week dinsdag, toen Trump de Iran-deal uit 2015 dood verklaarde en herinvoering van zware sancties tegen het land aankondigde.

In een eerste reactie zei Zarif dat de gesprekken „de juiste richting op gaan”. En Mogherini had het na afloop over „een positieve bijeenkomst”. Zij kondigde aan dat de EU de relatie met Iran niet alleen wil handhaven, maar zelfs wil verdiepen

Iran beloofde in 2015 na jarenlange onderhandelingen de ontwikkeling van kernwapens af te remmen in ruil voor opheffing van de sancties. Dat Trump de deal nu afwijst heeft niet alleen de relatie met Iran op scherp gezet, maar ook die met de EU. De Unie vreest voor nieuwe onrust in het Midden-Oosten en was bovendien volop bezig economische munt te slaan uit de Iran-deal, evenals medeondertekenaars China en Rusland.

Lees ook dit stuk over de Europese rol bij de totstandkoming van het akkoord in 2015: Europa is back in the game