Buitenland, Tech

Er staan steeds nieuwe Rif-leiders op

Het graf van Mohsin Fikri.

ProtestenIn Marokko

28 oktober 2016
De dood van vishandelaar Fikri is het begin van een protestgolf in de Rif.

6 februari 2017
Op de sterfdag van opstandsleider El Khattabi grijpt de politie hard in bij protesten.

18 mei 2017
Tienduizenden Riffijnen komen samen in Al Hoceima voor een vreedzame demonstratie.

29 mei 2017
Leider Nasser Zafzafi wordt gearresteerd. Sindsdien blijft het onrustig.

Verscholen tussen dorre struiken staat een houtenkruis zonder naam. Geen plek die eruit ziet als een gedenkplaats voor ‘het slachtoffer van het systeem’. Het lichaam van vishandelaar Mohsin Fikri (31) is weggemoffeld naast een half afgebouwde moskee op het platteland bij het plaatsje Imzouren, in de Rif, in het noorden van Marokko. Alsof de problemen verdwijnen door er zand over te gooien. „Het is te hopen dat de dood van mijn broer tot iets positiefs leidt”, zegt Aimad Fikri (30) een paar kilometer verderop. „Hij was, net als ieder ander hier, slechts bezig met overleven. Zijn dood mag niet zomaar vergeten worden.”

Op 28 oktober werd Mohsin Fikri in de kustplaats Al Hoceima in een vuilniswagen vermorzeld toen hij een partij zwaardvis wilde redden die door de autoriteiten in beslag was genomen. Het rakelde bij de Riffijnen een diepgeworteld gevoel van onrecht op. Diezelfde avond stond Nasser Zafzafi op als volksleider in de stad met 56.000 inwoners. Zeven maanden later werd hij gearresteerd. „We zijn allemaal Mohsin Fikri. We zijn allemaal Nasser Zafzafi”, roepen de Riffijnen bij de talloze protesten in Marokko.

De voorbije weken krijgen de Riffijnen bijval van protesterende menigtes in andere Marokkaanse steden. Ook in het buitenland roeren Riffijnen zich. Deze zaterdag staat een demonstratie in Amsterdam gepland.

De onvrede richt zich vooral op het corrupte staatsapparaat. Politici worden beticht van leugens en bedrog. Een groot investeringsproject dat in 2015 voor de Rif werd aangekondigd is er nooit gekomen. De nieuwe regering van premier Saadeddine Othmani heeft nog geen harde toezeggingen gedaan. Overal rond Al Hoceima zijn bouwputten, maar gewerkt wordt er nauwelijks. Ook niet op de plek waar volgens een groot bord een nieuw ziekenhuis zou moeten komen. Het wachten is op een handreiking van koning Mohammed VI. Het Rifgebied – waar elk jaar honderdduizenden Marokkaanse Europeanen met vakantie gaan – maakt zich op voor een hete, onvoorspelbare ‘Riffijnse zomer’.

De onvrede is niet iets van de laatste maanden. De oudere Riffijnen zijn niet vergeten dat de vorige koning, Hassan II, twee jaar na de onafhankelijkheid van Marokko in 1958 als kroonprins een slachting aanrichtte waarbij duizenden doden vielen. De Rif werd destijds tot militaire zone verklaard.

Lees ook: Interview met protestleider Nasser Zafzafi