Tech

Een boek op tv, daar kom je verder mee

Wanneer binnenkort de nieuwe boekenclub start bij het maandag begonnen programma ‘M’ van Margriet van der Linden, is het voor Nederlandse schrijvers te hopen dat ze wat vaker aan bod komen dan bij het panel van De Wereld Draait Door (DWDD) het geval was. Van de 42 keer dat het boekenpanel van DWDD een Boek van de maand koos, ging de voorkeur meestal uit naar een vertaald boek. Wat dat betreft is de eerste keuze van M’s boekenclub met Stromboli van Saskia Noort opvallend.

De uitgeverijen zal het weinig kunnen schelen of er een Nederlands of een vertaald werk wordt uitverkoren. Voor hen is het hoe dan ook goed nieuws dat er ’s avonds weer een boekenrubriek op tv komt. Naast het wekelijkse VPRO Boeken, op zondag, is er immers geen enkel tv-programma dat op regelmatige basis aandacht besteedt aan de inhoud van boeken.

Het DWDD-boekenpanel bestaat uit vier boekhandelaren die alle vier een boek kiezen uit die maand uitgekomen boeken. Ze bestempelen er eentje tot Boek van de maand.

De winnaars van de DWDD-titel Boek van de maand, maar ook de andere boeken die het panel noemde, kregen steevast meer aandacht in de media en bereikten een groter publiek dan daarvoor. Nadat het boekenpanel in september 2012 voor het eerst een boek had uitgekozen, ging dit al snel het DWDD-effect heten. Van de zeven titels die bijvoorbeeld in 2017 gekozen werden, stond alleen Paolo Cognetti’s De acht bergen daarvoor al in de bestsellerlijst (de wekelijkse CPNB-top-60). Alle andere kwamen pas na de keuze van het panel in de lijst. Cognetti’s roman schoot, nadat het in september boek van de maand werd, direct omhoog en staat nu al 28 weken in de top-10.