Entertainment

Dringen om als eerste de nieuwe Rembrandt te zien

Spontaan ontstaat er woensdagochtend voor de deur van de zaal waar de door Jan Six ontdekte Rembrandt hangt een initiatief om het kunstwerk in Nederland te kunnen houden. „We zouden eigenlijk een crowdfunding moeten organiseren”, stelt iemand voor. „Een nationaal initiatief”, oppert een ander.

De museumbezoekers die woensdagochtend bij openingstijd naar de Hermitage in Amsterdam zijn gekomen om de nieuwe Rembrandt, Portret van een jonge man (circa 1634), als allereerste te kunnen zien, willen allemaal graag dat het schilderij in Nederland blijft.

Kunsthandelaar Jan Six zelf staat glunderend bij de ingang. „Wie weet”, zegt hij. Zichtbaar geniet hij van alle aandacht voor zijn schilderij, dat hij wil verkopen, voor een onbekend miljoenenbedrag.

Kunsthandelaar Jan Six plaatst ‘Portret van een jonge man’ van Rembrandt in de lijst in de Hermitage. Foto Olivier Middendorp

Transportkar

Zijn pr heeft Jan Six goed op orde. Was hij dinsdagavond laat nog te gast bij Pauw, om samen met presentator Jeroen Pauw het werk op televisie te onthullen door er een doek vanaf te trekken. Daar vertelde hij nog eens dat hij het werk aangeboden zag op een veiling van Christie’s in Londen, en het herkende als van Rembrandt. Hij kocht het werk voor 137.000 pond, met hulp van experts kon hij het vervolgens succesvol aan hem toeschrijven. De ochtend na zijn optreden bij Pauw loopt hij, opnieuw vrolijk lachend, door de entreeruimte van het museum. Hij beent achter de transportkar aan, met daarop zijn aankoop. Het schilderij is de komende vier weken in de Hermitage aan de Amstel te zien.

Die campagne van Six heeft effect. Het is dringen als om tien over tien ’s ochtends de zaal opent. Felgele richtingsborden hebben de bezoekers vanaf de entree door de lange gangen van het museum direct naar deze ruimte geleid. „Zo ontzettend fijn dat het hier even te zien is”, zegt bezoeker Jacqueline Raeven. „Six zei gisteravond in Pauw dat er uit China of andere oosterse landen geen interesse zou zijn, maar je weet maar nooit.”

Kunsthandelaar Jan Six bij het inlijsten van het door hem ontdekte schilderij van Rembrandt.
Foto Olivier Middendorp

Het display waarop ‘Portret van een jonge man’ de komende vier weken te zien is.Foto Olivier Middendorp
Foto Olivier Middendorp
Door: https://lyrics.az & https://azlyrics.com.az