Buitenland, Tech

Dodental aanslagen Pakistan loopt op naar 133

Drie weken voordat de inwoners van Pakistan naar de stembus gaan is het land opgeschrikt door twee heftige aanslagen. In de zuidwestelijke provincie Baluchistan kwamen zeker 128 mensen om het leven tijdens een zelfmoordaanslag op een verkiezingsbijeenkomst. Ook de leider van de politieke partij Balochistan Awami Party werd gedood, meldt Al Jazeera. Meer dan 120 mensen raakten gewond.

Agha Umar Bangulzai, de hoogste regeringsvertegenwoordiger in Baluchistan, zegt tegen Al Jazeera dat de veiligheidsmaatregelen in de provincie worden verhoogd. “We willen geen herhaling: alle kandidaten krijgen extra beveiliging.” Op 25 juli zijn er verkiezingen in Pakistan. De aanslag is opgeëist door zowel een lokale afdeling van de Talibaan als Islamitische Staat.

Religieuze partij

De andere aanslag was in de stad Bannu in het noordwesten van Pakistan. Het doelwit was een verkiezingsbijeenkomst van de religieuze partij JUI-F. Volgens de politie was er een explosief onder een motor geplaatst en werd deze van afstand tot ontploffing gebracht. Tijdens deze aanslag werden zeker vijf mensen gedood. De bijeenkomst was georganiseerd door een voormalige leider van JUI-F, hij bleef ongedeerd.

Dinsdag werd tijdens een aanslag de prominente politicus Haroon Bilour gedood tijdens een zelfmoordaanslag in Peshawar. Deze aanslag die aan 21 mensen het leven kosten, werd opgeëist door de Pakistaanse Talibaan.