Gezondheid

Dit is de fitste man van Nederland

Hij zou weleens de fitste man van Nederland kunnen zijn. In ieder geval is Jeremy Reijnders de beste CrossFitter die ons land rijk is. Van de tweeduizend Nederlanders die begin dit jaar meededen aan de kwalificatiewedstrijden voor de WK, de CrossFit Games, was de 23-jarige Reijnders de beste.

Voor het eerst, sinds hij begin 2015 het judo verruilde voor CrossFit. Van de ene op de andere dag. Hij was de verplichtingen van de tatami zat, en zag ook de nakende centralisatie van trainingen op Papendal niet zitten. Reijnders koos voor CrossFit, dat hij naast het judo „voor de fun” af en toe in het weekend beoefende. „Dat was een grote stap. Judo was wie ik was”, zegt Reijnders. „Maar CrossFit biedt mij meer plezier. Of in ieder geval meer uitdaging.”

Waar die uitdaging in zit? „Constant variërende functionele oefeningen uitgevoerd op hoge intensiteit.” Moeiteloos lepelt hij de definitie op van CrossFit, een vorm van fitness die midden jaren negentig ontstond in Amerika. De Brabander traint zes dagen per week in Amsterdam: minimaal één, vaak twee sessies van twee uur. En op zijn rustdag stretcht hij wat, maakt een fietstochtje of een flinke wandeling. „Lekker nog even bewegen.”

Voor hem is CrossFit veel meer dan fitness, hij beschouwt het als echte sport. „Er worden internationale kampioenschappen georganiseerd, er zijn heel veel grote sponsoren en de sporters kunnen al flink geld verdienen.” Hij zelf studeert en werkt nog naast zijn sport. Voor het laatste jaar van zijn opleiding Sportkunde reist hij op en neer naar Eindhoven. En als level 1-trainer, het instapniveau bij CrossFit, geeft hij in Amsterdam lessen voor iedereen: jong en oud, dik en dun, goede of slechte conditie. Precies dat trekt hem aan. „Een vrouw van 70 kan dezelfde work-out doen als ik en dezelfde fysieke prikkel krijgen. Alleen hef ik dan honderd kilo en zij twintig.”