Buitenland

De welbespraaktheid van Rutte, Groningers zuchten ervan

Groningers reageren boos zodra premier Mark Rutte aankomt in Appingedam. Ze hopen, nee, eisen zelfs dat de premier met ‘iets’ komt voor gedupeerden van de gaswinning. Anders rot hij maar op, roepen demonstranten. Maar van toezeggingen komt het niet. Rutte zegt dat het aankomt op een „snelle en betere” uitvoering van „het schadeproces”.

Carst Kijlstra uit Appingedam is de eerste gedupeerde Groninger met wie Rutte deze vrijdag spreekt. In camouflagejas en met een jack russell aan de riem staat hij ineens tussen de camera’s voor de premier. Kijlstra is door de sirenes van demonstranten bijna niet te horen, maar zijn lichaamstaal zegt: hoe zit het nu eigenlijk?

Bestuurlijke spaghetti

Rutte, die ’s ochtends in Parijs de nieuwe Franse president Emmanuel Macron heeft ontmoet, buigt zich naar Kijlstra. Hij noemt het „verschrikkelijk wat hier gebeurt”. Te lang is sprake geweest van „bestuurlijke spaghetti”. Die moet worden opgeruimd, en snel. „Implementeren, implementeren, implementeren.” Dan neemt hij twee stappen, op naar een volgende hartenkreet.

Lees hier over een wijk in Appingedam die gasbevingsbestendig wordt gemaakt: In Appingedam worden de huizen nu versterkt of herbouwd