Buitenland

De vloek van het Catshuis waar Marks arm tot niets leidt

Vanuit de hemel, was het idee in de zeventiende eeuw, moet er kunnen worden meegekeken in het Catshuis in Den Haag. Speciaal met dat doel was in het park, rond het huis van de dichter Jacob Cats, de Parnassusberg aangelegd. Vanaf de top van die berg had je uitzicht op de vergadertafel.

Maar of er dan een zegen rust op die tafel? Je zou ook kunnen denken: een vloek.

Begin deze week voltrok zich in het Catshuis de tweede – en dit keer definitieve – mislukking van de onderhandelingen over een nieuw kabinet van VVD, CDA, D66 met GroenLinks.

In 2012 was het ook al misgelopen in het Catshuis: bij onderhandelingen over bezuinigingen trok PVV-leider Geert Wilders zijn gedoogsteun in voor het kabinet-Rutte I. En in de winter van 2007 had Jan Peter Balkenende op dezelfde plaats zijn vierde kabinet gepreseteerd (met de PvdA en ChristenUnie) met als motto ‘samen werken, samen leven’. Dat zag er toen nog wel vrolijk uit, maar al snel bleek dat Balkenende en zijn vicepremier Wouter Bos van de PvdA zelf niets terecht brachten van het samen leven en werken. Het werd een ruzie-kabinet.

Het Catshuis is de ambtswoning van de premier, maar hij woont er niet. Rutte ontvangt er vooral buitenlandse gasten. De laatste die er nog vaak overnachtte, was Dries van Agt, CDA-premier van 1977 tot 1982. In zijn tijd vergaderden de ministers nog elke vrijdag in het Catshuis en over Van Agt gaat het verhaal dat de vergaderingen soms al waren begonnen en de premier zelf nog boven aan het uitslapen was.

Het Catshuis bracht de formatiepoging deze week weinig geluk.Foto Jerry Lampen/ANP
Ook in 2012 waren de gezichten voor het Catshuis betrokken: vlnr Wilders (PVV) en Buma en Verhagen (beide CDA).Foto Robin Utrecht/ANP
In het Catshuis werd ‘ruziekabinet’ Balkenende IV in 2008 gepresenteerd.Foto Robert Cos/ANP
Toen was geluk nog heel gewoon: premier Van Agt hijst de vlag voor het Catshuis in 1978.Foto ANP
Premier Joop den Uyl viert met het Nederlands elftal in de tuin van het Catshuis de tweede plaats bij het WK in 1974.Foto ANP