Gezondheid

De hooikoorts van Chaves gaat boven het puin in Caldarola

Terwijl een in stukken geslagen lint wielrenners zich door de langste etappe van deze Giro worstelt en na drie uur van heuvels en bochten vol goede moed de feeërieke regio Marche komt binnendenderen, trekt een huilende wind door de verlaten hoofdstraat van Caldarola, op iets meer dan zeventig kilometer van finishplaats Gualdo Tadino. Stalen rolluiken klapperen open en dicht alsof ze schreeuwen om aandacht. Een rode postbus is verroest want al tijden in onbruik. Op het centrale plein hangt een aanplakbiljet met aankondigingen van zomerse festiviteiten. Ze blikken vooruit op 2016, het jaar des onheils.

De Sloveen Matej Mohoric heeft de tiende Giro-etappe gewonnen. Tom Dumoulin kwam, ondanks een val, met de favorieten binnen. Hij is nu de nummer twee in het klassement, op 41 seconden van Simon Yates. Esteban Chaves, voor deze rit tweede, verloor bijna 25 minuten.

Achter stalen hekken en daarmee in de ‘Zona Rossa’ die de Via Roma is geworden een bakkerij, een postkantoor, een cocktailbar en er wordt gezegd dat er een levendige markt was waar men de liefde voor de lokale specialiteiten met elkaar deelde, net als het laatste nieuws en de achterklap. Maar sinds de serie aardbevingen van 26 oktober 2016 staat het eeuwenoude stadscentrum op instorten en is alles hermetisch afgesloten. De bakstenen gevels worden gestut door een constructie van houten balken en bouten van roestvrij staal. Inwoners mogen alleen nog naar binnen als het echt nodig is en onder begeleiding van de autoriteiten. In een voertuig, dat is een vereiste. De kans is te groot dat een gevel anderhalf jaar na dato toch nog naar beneden komt.

Maar als de Giro passeert, wordt er een uitzondering gemaakt. De carabinieri knijpen deze dinsdag een oogje dicht. Een verslaggever, een fotograaf, een stel bouwvakkers en twee leden van de vrijwillige beveiliging lopen door het centrum van Caldarola in afwachting van de wedstrijd. „Tja, het is wel Italië hè”, zegt Nicola Quadraroli, vrijwilliger in fluoriserend geel. Hij is samen met Romima Barbarini verantwoordelijk voor de veiligheid langs de Via Roma.

Oude centrum is een puinhoop

Het oude centrum van Caldarola is een puinhoop en niemand weet wanneer daar verandering in gaat komen. „Ik denk eigenlijk dat het nooit goedkomt”, zegt Barbarini met terneergeslagen ogen. „Jawel”, zegt Nicola. „Maar het gaat lang duren. Twintig jaar, minstens.”

Foto Dennis Meinema

Beiden wonen in het ‘nieuwe centrum’ even buiten de stad. Daar hebben de autoriteiten prefabwoningen neergezet, zodat mensen in elk geval een dak boven het hoofd hebben. Veel van de winkeliers die hun zaak in puin zagen veranderen, hebben er vorig jaar een doorstart kunnen maken. Naar schatting is bijna de helft van alle inwoners van Caldarola anderhalf jaar geleden huis en haard kwijtgeraakt. In hotels aan de Adriatische kust werd voor sommigen een noodoplossing gevonden, anderen trokken in bij familie. Van een wederopbouw kwam het nog niet en dat zal in de nabije toekomst ook niet veranderen, denkt Tana de Zulueta, die bij de lokale gelateria met echtgenoot Marco Lagana van een ijsje geniet. De Zulueta was twaalf jaar lang parlementslid in Rome, schreef boeken en stond aan de wieg van een mensenrechtenorgaan binnen de Italiaanse Senaat. Het echtpaar heeft al 25 jaar een huis in Caldarola.

Lees ook: De lessen van de eerste Giro-week