Tech

Brandhaard-tv als essay gemonteerd

Joris Hentenaar zocht contact, want hij wilde me iets laten zien. Ik kende hem alleen uit de verte, als cameraman die voor Nieuwsuur reportages in brandhaarden draait. Dat is nu afgelopen, vertelde hij. Sinds in oktober 2016 de afspraak die hij met verslaggever Jan Eikelboom had gemaakt om koffie te gaan drinken in Sirte, Libië met de bevriende fotograaf Jeroen Oerlemans niet doorging. Omdat Oerlemans daar door een scherpschutter vermoord werd, wil hij niet meer.

Maar er moest nog iets met al dat beeldmateriaal dat hij verzamelde en waarvan maar een deel uitgezonden is. Hij besloot samen met filmmaker Marit Geluk een montage te maken, ter begeleiding van een concertante uitvoering van hoogtepunten uit Richard Wagners operacyclus Der Ring des Nibelungen (1876), door een orkest van ruim 100 mensen. Onder de titel Wagner, The Movie is de voorstelling van iets meer dan een uur twee keer te zien in het Haagse Zuiderstrandtheater (waar ook Sander van de Pavert een voorstelling maakte van zijn werk voor Lucky TV), vrijdag 16 en zaterdag 17 juni.

Ik was nieuwsgierig maar sceptisch, want ik houd niet zo van spectaculaire beelden zonder context, en al helemaal niet met Wagner als aanjager. Maar op basis van de montage met muziek op de geluidsband ben ik heel enthousiast. Het blijkt mogelijk om op impressionistische wijze iets te vertellen over de waanzin in louter beeld, geschoten op de plaatsen waar die aan het oppervlak zichtbaar wordt.

De montage begint met een montage van geluidsflarden en een zwart scherm, dat slechts af en toe een regel tekst bevat: „no comment, please”. De tunes van Brandpunt en Nieuwsuur, afgewisseld door plukjes interview, gaan over in strand en zee, met een luchtband als herinnering aan een overtocht.