Gezondheid

Antwerpen maakt zich op voor BK wielrennen op zondag 25 juni

Op zondag 25 juni verzamelt het kruim van het Belgische wielrennen in Antwerpen voor het Belgisch kampioenschap op de weg. De mannelijke profs leggen op een plaatselijk parcours door Antwerpen en de Antwerpse districten Hoboken en Wilrijk 14 rondjes van 17 kilometer af, goed voor 238 kilometer in totaal, de vrouwen houden het bij 6 rondjes. Een dag eerder kunnen wielertoeristen al in de Scheldestad terecht voor de Belgian Cycling Championship Happening, een wielerevenement dat door het noorden van de provincie Antwerpen trekt.

Antwerpen mocht dit jaar al voor het eerst de start van de Ronde van Vlaanderen organiseren en daar komt nu dus ook nog het BK voor profs bij. “Eigenlijk is de lijst van alle wielerwedstrijden en aanverwanten die in Antwerpen georganiseerd worden te lang om op te noemen, maar we zijn fier dat we nu eindelijk ook nog eens het BK mogen ontvangen na elf jaar wachten”, zegt Antwerps schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA).

De KBWB toont zich bij monde van voorzitter Tom Van Damme eveneens enthousiast. “Een stad geeft een koers een uniek karakter en het grote publiek vindt er makkelijker zijn weg naartoe”, geeft hij aan. “Bovendien is het een signaal dat er ook in een stedelijke omgeving perfect gefietst kan worden.”

Het parcours zal biljartvlak zijn, maar aan de Waalsekaai en de d’Herbouvillekaai krijgen de renners wel een paar stevige kasseikilometers te verwerken. “We willen de Scheldekaaien heraanleggen, dus we vonden het weinig zinvol om de kasseien daar nu nog terug recht te leggen”, grapt Van Campenhout. Starten doen de renners op de Grote Markt, de finish ligt aan de Desguinlei op het Zuid. Op het lokale parcours passeren de renners vijf fanzones of -dorpen waar toeschouwers de rest van de wedstrijd op groot scherm kunnen bekijken en de nodige catering en randanimatie vinden. Eén daarvan is gewijd aan Rik Van Linden, de Wilrijkenaar die in 1975 de groene puntentrui won in de Ronde van Frankrijk. De lokale wielerheld zal ook zelf aanwezig zijn tijdens de festiviteiten.

Zaterdag begint het BK-weekend al met de Belgian Cycling Championship Happening. Vanaf het Havenhuis kunnen wielerliefhebbers 55, 90 of 120 kilometer afleggen op een parcours door het noorden van de provincie. De langste route doet zelfs een stukje Nederland aan, met de Oesterdam tussen Oosterschelde en Schelde-Rijnkanaal. Verder brengt het parcours je ook in de Kalmthoutse Heide, het Verdronken Land van Saeftinghe en het Antwerpse havengebied.

Alle praktische informatie over het BK-weekend staat op www.bkantwerpen2017.be. De stad Antwerpen vraagt trouwens aan toeschouwers om zeker niet met de auto tot in de binnenstad te rijden, aangezien die door het afgezette parcours en de knip van de Leien moeilijk bereikbaar zal zijn. De fiets, het openbaar vervoer en de park & rides aan de stadsrand zijn de voornaamste alternatieven.