Buitenland

Altijd in touw om hackers te weren

Timo Schipperen heeft een groot cirkeldiagram op zijn scherm waar hij in één oogopslag ziet hoe veilig de data in zijn ziekenhuis zijn. Of alle maatregelen om de duizenden patiëntgegevens te beschermen, goed werken. Er zit nog maar één gaatje in zijn cirkeldiagram: het gebruik van de cloud. En dat baart hem zorgen. Artsen zijn steeds meer geneigd gegevens van hun patiënten op te slaan in Dropbox, WeTransfer of andere clouds. Maar die clouds zijn vaak niet goed beveiligd.

Wie zou er dan bij die patiëntendossiers in de cloud willen? Breek Timo Schipperen de bek niet open. Hij is, al jaren, cybersecurityexpert en nu functionaris gegevensbescherming van het Amphia Ziekenhuis in Breda. Schipperen: „We hebben hier meegemaakt dat Chinese hackers op onze site aan het schieten waren. Waarom zouden zij kostbaar marktonderzoek doen als ze heel veel medische dossiers kunnen kraken? Dat levert hun een schat aan informatie”. Symptomen, diagnose, behandeling, complicaties – alles per patiënt.

Nog lang niet alle organisaties die dat moeten, hebben een privacy-functionaris aangesteld: Er is een tekort aan privacy-experts