Buitenland

Advocaten lopen weg uit overleg over rechtsbijstand

Strafrechtadvocaten en sociaal advocaten willen niet meer meedoen aan gesprekken over de toekomst van de rechtsbijstand zolang daar geen extra geld voor komt. Deze week stapten ze uit het overleg dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) heeft georganiseerd om het stelsel van de rechtsbijstand te herzien. Pas als hij toezegt over meer geld te willen praten, gaan de advocaten weer aan tafel.

De advocaten lopen „tegen een muur op”, zegt Jaap Baar, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA). Jaarlijks zou 125 miljoen euro extra nodig zijn om advocaten het wettelijk vastgestelde „redelijke inkomen” te bieden. Nu krijgen advocaten zo’n 28 procent van de uren die ze werken niet betaald. „Maar het ministerie wil niet naar ons luisteren”, zegt Baar. Daarom stapte hij dinsdag, samen met de Orde van Advocaten, op tijdens een bijeenkomst met het ministerie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak over de toekomst van het stelsel. De Orde steunt de beslissing van de NVJSA en de sociaal advocaten om niet meer te praten over de rechtsbijstand, maar schuift nog wel aan bij gesprekken over andere rechtsgebieden, zegt deken Bart van Tongeren.

Lees ook: ‘Onderbetaling schaadt kwaliteit rechtsbijstand’, een interview met Herman van der Meer, de president van het Amsterdamse gerechtshof de rechtsbijstand onderzocht.